El-Tod ligt aan de Oostelijke oever van de Nijl, op drieëntwintig kilometer, van het oude centrum van Luxor. De stad speelde een sleutelrol in de faraonische tijd. Vandaag blijft daar helaas enkel de tempel van over. Dit bouwwerk dateert uit de vijfde Dynastie in het Oude Rijk toen de god Montu (god van de oorlog) hier vereerd werd. De tempel of beter wat er van bewaard is gebleven, wordt omringd door huizen en een moskee.

In 1936 verzamelde de wereldpers zich in El-Tod toen tijdens opgravingen, onder de vloer van een gebouw uit het Middenrijk, een geheime cachette met gouden en zilveren artefacten werd ontdekt. Deze uitzonderlijke vondst, beter bekend als De Schat van Tod, heeft nog altijd een vooraanstaande plaats in het Egyptisch Museum van Caïro. Ook in het Louvre, in Parijs, vindt u stukken terug uit El-Tod.

Vandaag is de stad vooral een (inspiratie)bron van vrede waar kopten en moslims in harmonie samenleven. Het grootste deel van de bevolking haalt haar gezinsinkomen uit het telen van groenten en het verbouwen van suikerriet.

In El-Tod werkt www.liveisbeautiful.be nauw samen met de Youth Association El-Tod, een groep jongeren die zich vrijwillig inzet voor (kans)arme gezinnen.

Twee tot driemaal per jaar stellen ze honderden voedselpakketten samen. Verder organiseert de Youth Association El-Tod een dag speciaal voor de kinderen.

Ze worden uitgenodigd voor een maaltijd, gevolgd door een activiteit. In 2009 brachten we een bezoek aan de kermis.

Naast sport, spel en vrije tijd organiseert de Youth Association El-Tod er onderwijs en gezondheidszorg. In de school die haar deuren opende in november 2006 geeft men bijles. In Egypte krijgen leerkrachten een klein loon. Een aantal van hen geven aan de kinderen slechts een gedeelte van de leerstof in de klas en verdienen na de (school)uren extra bij door de rest privé aan huis te onderwijzen. Veel gezinnen kunnen dit financieel niet aan.

Dit bijles-project is een fantastisch alternatief dat onze hulp absoluut verdient. Wij engageerden ons met www.liveisbeautiful.be om de kinderen van El-Tod aan schoolmateriaal te helpen. We beloofden ook een computer te schenken als de schoolresultaten van de kinderen verbeterden.

In maart 2007 was het zover. Er vertrok een computer én 50 kilogram schoolmateriaal met logistieke hulp van DHL naar El-Tod. Naast de (bij)lesuren, organiseert Youth Association El-Tod overdag kleuteropvang.

De bijlessen zijn een groot succes, zo doet de tuin ondertussen ook al dienst als klaslokaal. Uitbreiden en/of verhuizen was absoluut noodzakelijk.

Er werd beslist om hulp te zoeken voor de realisatie van een nieuwbouw. De naam Rababah, die verwijst naar de gevoelige snaar van een populair Egyptisch strijkinstrument, was snel gevonden. De gouverneur van Luxor, Dr. Samir Farag, schonk in 2008 www.liveisbeautiful.be een lap grond in El-Tod en vijf laatstejaarsstudenten architectuur van de Antwerpse hogeschool Artesis waren in een week te gast op de site en ontwierpen een bijzonder prachtig plan voor het gemeenschapshuis.

In 2009 werd gestart met de bouw en tot op vandaag verloopt alles naar wens. Het centrum ligt letterlijk op het kruispunt van de stad El-Tod van morgen, aan de invalsweg naar de nieuwe woonwijk die de overheid er momenteel bouwt.

De stad El-Tod groeit nog elke dag. Zopas opende een internationale jeugdherberg haar deuren en het waterstation draait op volle toeren. In de nabije toekomt plant de overheid een aantal nieuwe scholen en wil ze iets doen aan het afvalprobleem.

www.liveisbeautiful.be onderzoekt de mogelijkheid om (kans)arme vrouwen uit El-Tod in de toekomst een opleiding ‘handwerk’ aan te bieden. We zitten hiervoor met mensen aan tafel die op dit vlak ervaring hebben. Belangrijk daarbij is dat vrouwen een eerlijk loon ontvangen en zij van thuis uit kunnen werken, op het ogenblik dat de zorg voor het gezin dat toelaat.

Wil u www.liveisbeautiful.be helpen?

Ja, Fantastisch. Alvast hartelijk dank daarvoor!

Klik hier en ontdek op welke manier u www.liveisbeautiful.be kan steunen!