15 mei 2017 - Tod scoort met R Capellen FCDank Oe!, glimlacht Ahmed Saeed. De Egyptische voetbaltrainer, zijn vrijwilligers en alle jongens zijn in de wolken met de voetbaluitrustingen en materiaal dat ze via San en Dirk Francken van R. Capellen F.C. kregen.

Met de hulp van (ouders van) jeugdspelers en het bestuur zamelde het lieve echtpaar Francken een massa ballen, shirts en schoenen in.

Sinds enige tijd organiseert www.liveisbeautiful.be in Tod, nabij Luxor, in Egypte gratis voetbaltrainingen voor alle jongens die voldoende punten halen op school.

Indien u sportmateriaal hebt dat u wil schenken, mag u altijd Kris contacteren via kris@liveisbeautiful.be.

16 april 2017 - Belgische medici veroveren 'hart' van Egyptische bevolkingDr. Soetkin SouSou Thijssen is superblij dat ze twee Egyptische babytjes op de wereld hielp. De gynaecologe-in-spe was een van de medici uit Limburg die in april een week lang HART in diverse ziekenhuizen in Luxor werkte.

Samen met Egyptische collegas en een vijftigtal geestdriftige lokale vrijwilligers ontfermden twee chirurgen, twee tandartsen, een osteopaat, een (thuis)verpleegkundige en zij zich over kansarme(re) Egyptenaren die reeds geruime tijd, meestal door geldgebrek, behandelingen uitstelden. Alle mensen werden geselecteerd door het Egyptische Ministerie van Volksgezondheid en Bevolking, op basis van hun leefomstandigheden.

Volgende medici veroverden het hart van de bevolking van Luxor:

Dr. Hennie Lenskens en echtgenote Marie-Christine (orthopedisch chirurg, Genk)
Dr. Hilde Vansteenkiste (osteopaat, Opoeteren)
Dr. Peter Thijssen en echtgenote Ann (tandarts, Gruitrode)
Dr. Dirk Francken en echtgenote San (tandarts, Kalmthout)
Dr. Frans-Jozef Vandeputte (algemeen chirurg, Hasselt)
Dr. Soetkin SouSou Thijssen (gynaecologe-in-spe, Gruitrode)
Lea Bertjens (thuisverpleegkundige, Neerpelt)


Naast het verzorgen van zieken, wisselden de Belgische medici op de werkvloer ervaring(en) en kennis uit.

Dr. Hilde Vansteenkiste gaf samen met Lea Bertjens praktijklessen osteopathie aan een twintigtal begeesterde Egyptische fysiotherapeuten.

H.E. Sibille de Cartier, Ambassadeur van het Koninkrijk Belgie in Egypte, reisde speciaal van Cairo naar Luxor om de medici een hart onder de riem te steken.

Voor het tweede jaar op rij nam het echtpaar Gerdje & Albert Jacobs, Samen met www.liveisbeautiful.be, de organisatorische kant voor hun rekening.

Z.E. Dr. Osama Desouki, Minister van Volksgezondheid en Bevolking, sprak in naam van het Egyptische volk tijdens een plechtigheid hoogstpersoonlijk zijn enorme respect en dank uit aan iedereen die op welke manier dan ook bijdroeg, en bijdraagt, om van deze missie een succes te maken.

16 september 2016 - Superblij met eigen minibus!Dankzij enorme inspanningen van hun leerlingen en leerkrachten, schonk het Karlsgymnasium uit Munchen (Duitsland) ons een nieuwe minibus!

Deze minibus wordt ingezet in gans Tod om bijvoorbeeld kinderen van en naar school te brengen, en ouderen te vervoeren naar de dokter.

HERTZLICHEN DANK aan iedereen die zich heeft ingezet om dit reusachtige geschenk mogelijk te maken!

01 mei 2016 - Samen baarmoederhalskanker in Zuid-Egypte bestrijden!

We zijn oprecht vereerd dat we samen met Female Cancer Foundation (Nederland) en het Egyptische Ministerie van Volksgezondheid mogen onderzoeken hoe we baarmoederhalskanker in Zuid-Egypte kunnen bestrijden.

17 april 2016 - Bedankt Thomas More!

Mohammed is in de wolken met zijn nieuwe orthese en - paar schoenen die hij dankzij het afstudeerproject van leerlingen van Thomas More (Geel) ontving.

22 maart 2016 - Innige Deelneming!

Tod is, net zoals wij, in diepe rouw na de tragische gebeurtenissen van vanochtend in Brussel en vroeg www.liveisbeautiful.be uitdrukkelijk om via deze weg haar oprechte steun over te maken aan slachtoffers, vrienden en familie, en aan hulpverleners. Nooit eerder ontvingen we zoveel berichten zoals vandaag. Alf Shukr en veel sterkte aan iedereen!

23 februari 2016 - Inwoners van Luxor zeer geholpen met medische hulpmissie!Drie Vlaamse artsen verbleven de voorbije week in Luxor en verstrekten er gratis gezondheidszorg. Dr. Dirk Francken en Dr. Peter Thijssen, twee tandartsen, focusten zich op tandverzorging. De laatste patiente die Prof. Dr. Lenskens van een nieuw kniegewricht voorzag, verliet gisteren breed glimlachend het ziekenhuis. In totaal opereerde de sympathieke orthopedisch chirurg op vijf werkdagen liefst elf mensen!

Naast zijn inzet in het ziekenhuis hield Prof. Dr. Lenskens, samen met Dr. Nehad Nasr El-Din, consultaties voor kansarmen in Dar El Shifa, ons Belgisch-Egyptisch Huis van de Gezondheid in hartje Luxor.

Terwijl Prof. Dr. Lenskens opereerde in het Algemeen Staatziekenhuis van Luxor, verzorgden Dr. Dirk Francken en Dr. Peter Thijssen honderden tanden in de tandartspraktijk van het Internationale Hospitaal en van Dr. Marmar Ghaly. Ook zij deden dit 100% vrijwillig. Meer zelfs: ze brachten vanuit Belgie alle medisch materiaal mee. Ze kregen enkele pijnlijke tandheelkundige vraagstukken voor de kiezen, en weten dat voornamelijk aan kansarmoede. Bij velen was het duidelijk lang geleden dat ze een bezoek aan de tandarts hadden gebracht.

De Provincie Luxor en het Ministerie van Volksgezondheid verleenden alle medewerking. Dat een buitenlands medisch team operaties mag uitvoeren is hoogst uitzonderlijk. Z.E. Dr. Mohammed Badr, gouverneur van Luxor, uitte zijn oprechte dankbaarheid in naam van alle inwoners van Luxor.

De week werd afgesloten met een boeiende masterclass van Prof. Dr.Lenskens die werd bijgewoond door H.E. Dr. Nahed Mohamed, General Manager van het Ministerie van Volksgezondheid, H.E. Birgit Stevens, officieel afgevaardigd door Z.E. Gilles Heyvaert, Ambassadeur van Belgie in Egypte, en meer dan 50 Egyptische dokters.

Zowel H.E. Dr. Nahed Mohammed, alsook H.E. Birgit Stevens drukten de wens uit dat dit initiatief, ontstaan uit de vriendschap tussen Gerdje en Albert Jacobs en www.liveisbeautiful.be, het begin mag zijn van een langdurige samenwerking.

www.liveisbeautiful.be
bedankt Prof. Dr. Lenskens, Dr. Dirk Francken en Dr. Peter Thijssen en iedereen die er voor zorgde dat dit project een reusachtig succes werd en verwelkomt alle medici, die na het lezen van dit artikel, hun kennis, ervaring(en) en passie willen delen met hun Egyptische collega 's.

01 januari 2016 - Gelukkig en Gezond 2016!

In naam van iedereen in Tod en Luxor wensen wij alle vrijwilligers met een enorm hart een gelukkig en gezond 2016 toe. Bedankt voor alle steun het voorbije jaar!

27 december 2015 - Zeer trots op vrijwilligers en Emad!

www.liveisbeautiful.be is ongelooflijk trots op Emad Yahya en onze vrijwilligers! Ze slaagden er samen in een staanplaats voor een ziekenwagen in het centrum van Tod te realiseren. In het verleden duurde het vaak een half uur voor hulp ter plaatse kwam.

21 december 2015 - Vitamine C

Op de eerste dag van de winter deelde www.liveisbeautiful.be appelsienen uit en wezen we, samen met Dar Al Shifa, de mensen op het belang van Vitamine C.

17 november 2015 - Goedgemutst naar Rababah!Met de eerste winterprik op komst ontvingen alle kleuters in Tod vanmorgen van - en dankzij Lydie en een aantal fantastische vrijwilligers een handgemaakte muts.

07 november 2015 - Ook goed 'scoren' op school!

De grote Sir Alex Ferguson benadrukte ooit dat hard work will always overcome natural talent when natural talent does not work hard enough. Met die doelstelling geven vijf lokale trainers, onder leiding van Freddy Van den Broeck, elke vrijdag gratis voetbaltraining aan dertig jongeren. Alleen goed kunnen voetballen, volstaat niet. Om deel uit te maken van dit project zijn uitstekende schoolresultaten minstens zo belangrijk!

03 november 2015 - Veel belangstelling voor infoavond rond vrouwenbesnijdenis!

In samenwerking met Noon Creative Enterprise, organiseerden wij in Rababah Community Centre en drie andere centra in Tod, een infoavond over vrouwenbesnijdenis. De bijeenkomsten waren een groter succes dan verwacht, en we kregen veel lof omdat we een erg gevoelig thema openbaar bespreekbaar maakten.

03 oktober 2015 - EHBO...

We installeerden het EHBO-kastje dat de familie Jo Dekeuster schonk, maar hopen vurig dat de inhoud niet vaak gebruikt hoeft te worden.

12 september 2015 - Kleuterjuffen zeer leergierig tijdens bijlessen!De voorbije week deelde Lena Schockaert haar kennis met leerkrachten uit het kleuteronderwijs in Tod. Na afloop was de Belgische professor van de Universiteit van Leuven ontroerd door het enthousiasme en de wens om zichzelf bij te scholen in het belang van het kind.

01 september 2015 - Rondetafelgesprek in aanwezigheid van ambassadeurs!Vandaag ontving Rababah Community Centre hoog bezoek! Z.E. Gilles Heyvaert, Ambassador of the Kingdom of Belgium in Egypte en Z.E. Gerard Steeghs, Ambassador of the Kingdom of the Netherlands in Egypte waren eregast op een rondetafelgesprek over de vooruitstrevende rol die Tod in Egypte wil spelen op het vlak van stedelijke landbouw en afvalbeheer. Beide excellenties waren zichtbaar onder de indruk en deelden openlijk hun advies met de massaal aanwezige lokale bevolking. We zijn dan ook erg optimistisch over mogelijke samenwerkingsverbanden in de toekomst.

23 augustus 2015 - Kampioen van Egypte!

Het Rababah Community Centre Futsal Team (U18) won gisteren de National Cup of Egypt in Port Said! www.liveisbeautiful.be feliciteert coach Ahmed Saeed, alle vrijwilligers en alle spelers met deze enorme prijs en eer!

08 augustus 2015 - Ook in Tod vieren we nieuw Suez-kanaal!

Op de dag dat Egypte het nieuwe Suez kanaal inhuldigde, verwelkomden wij El Wehda Elwatania in Rababah Community Centre. Dertig kansarme kinderen vierden deze speciale dag voor Egypte bij ons met muziek, gebak en dans.

03 augustus 2015 - Gratis gezondheidszorg voor de gemeenschap van Tod!Samen met laatstejaarsstudenten geneeskunde van de universiteit South Valley (Qena) organiseerden we in Rababah Community Centre gratis gezondheidszorg voor de gemeenschap van Tod. Zijne Excellentie Dr. Mohamed Sayed Badr, gouverneur van Luxor, kwam ons en de jonge medici hoogstpersoonlijk bezoeken en bedanken. Na afloop sprak iedereen de wens uit dat dit waardevolle initiatief een vervolg krijgt.

13 juli 2015 - Proficiat Zahra!

Vanochtend vroeg won Zahra de 21ste Editie van de jaarlijkse Ramadan Competition met het kleinste verschil van Abo Bakr. Na de prijsuitreiking bood www.liveisbeautiful.be alle deelnemers, organisatoren en supporters een sohoor, de laatste maaltijd voor zonsopgang, aan. Samen met onze vrijwilligers waren we vereerd om de 21ste editie, ter nagedachtenis van de vorig jaar plots overleden Sheikh Abdul Hamid Hamed, te mogen organiseren.

20 juni 2015 - Doel is groter dan enkel voetbal(len)...Vandaag lanceerden we WE PLAY FOR BIGGER GOALS THAN ONLY FOOTBALL!. Timmy Simons, de kapitein van Club Brugge, is peter van het initiatief waarmee we in gans Tod tijdens straatvoetbaltornooitjes zonder scheidsrechter fairplay en respect voor elkaar willen promoten. De eerste editie was alvast veelbelovend. De spelers bepaalden via loting zelf in welk team ze terechtkwamen, en ontvingen na afloop een T-shirt en diploma. De mobiele doelen die Decathlon sponsorde werden achteraf aan Ahmed Saeed overhandigd.

01 juni 2015 - Sporten is gezond!

We gaan van start met de TOD Sport Academy. Het doel van dit initiatief is het promoten van sport(en) bij de inwoners via gratis initiatielessen dankzij hulp van reeds bestaande clubs en verenigingen in en rond Tod.

03 april 2015 - Onvergetelijke dag voor 130 kids!

Dankzij onze vrijwilligers, het personeel van Jolie Ville Kings Island, Sunrise Resorts & Cruises en Habiba beleefden 130 kinderen een onvergetelijke dag. Na waterpret en een bezoek aan de zoo, trakteerden we de kinderen op een gezonde lunch, dans en spelletjes.

15 februari 2015 - Iedereen wil muurschildering zien!De reusachtige muurschildering in de voortuin van het gemeenschapshuis lokt veel mensen naar Rababah. Iedereen wil het kunstwerk van onze kinderen en vrijwilligers met eigen ogen zien. Het is dan ook betoverend mooi! (foto: Ibrahim Ghazaly)

30 januari 2015 - Hulde aan bijzondere inwoners...

Nadat wij eerder de vrijwillige voetbaltrainers in de spreekwoordelijke bloemetjes hebben gezet, brachten onze vrijwilligers vanavond hulde aan Egyptenaren die een voor een in Tod zijn opgegroeid en vandaag een belangrijke taak vervullen in het leven van mensen over heel de wereld. Tot in Tokyo toe!

05 januari 2015 - Dar Al Shifa opent deuren...

Vandaag opent Dar Al Shifa in hartje Luxor haar deuren. Als officieel partner is www.liveisbeautiful.be bijzonder trots op de verwezelijking van het Huis van de Gezondheid, en we wensen Dr. Nehad Nasr El-Din en haar team veel geluk en succes toe. Kansarme(re) Egyptenaren kunnen dankzij hun inspanningen voortaan rekenen op de (na)zorg en revalidatie waar ze recht op hebben. Voor velen van hen was die tot en met vandaag onbetaalbaar. De realisatie van Dar Al Shifa is het levende bewijs van de jarenlange vrienschapsband tussen mensen uit Belgie, Nederland en Egypte.

01 januari 2015 - Gelukkig Nieuwjaar!

2014 was opnieuw een geslaagd jaar voor onze hulpactie. Dat hebben we te danken aan honderden mensen, en daar hoort u ook bij. In naam van iedereen in Tod wensen we u en uw geliefden een gezond en gelukkig nieuw jaar!

14 november 2014 - MY FOOTBALL IS FAIR PLAY!Meer dan 250 kinderen en 1500 toeschouwers genoten de voorbije twee dagen van MY FOOTBALL IS FAIR PLAY! en toonden hun voetbaltalent. Mr. Gamal Allam, de voorzitter van de Egyptische voetbalfederatie, kwam speciaal vanuit Cairo naar Tod om het event bij te wonen.

20 september 2014 - Gano zet nieuw schooljaar in de verf!Tot ieders verrassing was Gano Grills vandaag eregast op de eerste schooldag. De Amerikaan, die onder andere een gastrol vertolkte in de iconische film Silence of the Lambs, is naast acteur ook een groot graffitikunstenaar. Dat bewees hij met een prachtig werk op de buitenmuur naast de ingang van het gemeenschapshuis. Thank you Gano!

24 augustus 2014 - Klaar voor het nieuwe schooljaar!De voorbije week hielden we grote schoonmaak in Rababah. Naast onze trouwe vrijwilligers staken ook een aantal enthousiaste studenten een handje toe. Zo slaagden we er in om alle stoelen en tafels een nieuwe laag verf te geven. Op 15 september is er een open dag voor alle studenten en hun familie. Het is meteen de feestelijke start van het nieuwe schooljaar.

04 augustus 2014 - Gelaatsverzorging

Schoonheidsspecialiste Bianca gaf vanavond aan een vijftigtal (jonge)dames een workshop gelaatsverzorging. De (jonge)dames waren in de wolken, en kijken uit naar een vervolg.

21 juli 2014 - Nog meer hoog bezoek!Net zoals de voorbije jaren organiseerden we ook dit jaar een feestelijke 'iftar' tijdens de maand Ramadan. Tarek Saad El-Din was een van de vele gasten maar stond er op dat zijn maaltijd naar een kansarme ging.

Tijdens de rondleiding achteraf in ons centrum drukte de gouverneur van Luxor meermaals zijn bewondering uit voor de inzet van de vrijwilligers, en wees hij op het belang van het gemeenschapshuis voor de inwoners van Tod, en de toekomst van de stad.

30 juni 2014 - Bedankt!De Belgische ambassade zond vanuit Cairo een bestelwagen met gebruikt IT-materiaal zoals computers, printers, enzovoort. Samen met Ibrahim Ghazaly zullen vrijwilligers en leerlingen van een technische school het materiaal nakijken, en indien nodig herstellen.

Een aantal computers blijven in het gemeenschapshuis. De andere exemplaren worden weggeschonken aan verenigingen in en rond Luxor die zich inspannen voor een betere toekomst van mensen in Egypte.

18 juni 2014 - Go Belgium Go!

Dankzij een anonieme donateur kunnen we iedereen in Tod alle wedstrijden op groot scherm aanbieden.

Omdat Egypte zich jammer genoeg niet kon plaatsen, besliste Tod om massaal voor onze Rode Duivels te supporteren!

14 juni 2014 - Iedereen blij met zonnescherm!Katrien, een Duitse expat, sponsorde een zonnewering waardoor onze kinderen en vrijwilligers tijdens de hete zomer overdag beschermd zijn. Dankzij haar gift kunnen de activiteiten tijdens juli en augustus gewoon verder doorgaan.

08 juni 2014 - Eigen keuken in Rababah!

Toen chef-kok en vrijwilliger Radwan tijdens de evaluatie van het verjaardagsfeest van 28 december 2013 opmerkte dat een groot deel van de totale kostprijs ging naar de huur van keukenmateriaal, vroeg hij zich luidop af of het niet mogelijk was om eventueel zelf een kookvuur, een oven, potten, pannen, enzovoort aan te kopen. Vandaag, enkele maanden later, kookte Radwan voor de eerste maal in de eigen keuken van Rababah.

We bedanken de Jenaplanschool De Feniks die, onder impuls van Linda en dankzij inzet van Leen, Jana, Tibo en Balder, het nodige materiaal in Egypte aankocht.

10 mei 2014 - Music Maestro!

De oproep van 'Maestro' Mohammed Saeed om hem x-aantal muziekinstrumenten te bezorgen, leverde naast een accordeon en keyboard, blokfluiten en een gitaar op. Langs deze weg bedankt hij iedereen die ons hielp!

Wie nog djembees of trommels heeft staan, en die wenst te schenken, mag altijd contact zoeken met kris@liveisbeautiful.be.

18 april 2014 - Bedankt!

Veerle verraste ons vandaag met de opbrengst van een initiatief dat ze samen met de leerlingen, leerkrachten en directie van de Zonnekesschool organiseerde. Het bedrag wordt gebruikt voor de bouw van de tweede verdieping.

16 april 2014 - Naar een kunstexpositie...Een twintigtal kinderen uit Tod bezochten vandaag de kunstexpo "2nd Upper Egypt Salon" in de Faculty of Fine Arts in hartje Luxor. Ze werden er rondgeleid en kregen deskundige uitleg van Eiad Oraby, een veelbelovende Egyptische artiest.

Nadien gingen ze zelf aan de slag met penseel en verf. Hun schilderijen worden later opgehangen in Rababah.

13 april 2014 - Nog meer hoog bezoek!

Vandaag verwelkomden we Benedicte en haar familie. De consul onderbrak speciaal haar rondreis in Zuid-Egypte om een muzieknamiddag bij te wonen in Rababah. Onze kinderen en vrijwilligers waren in de wolken, en bedankten haar met een spetterende voorstelling.

06 april 2014 - Eerste zwemlesDe grote stapel zwemkledij die we vanuit Vlaanderen en Nederland ontvingen, is vandaag officieel gedoopt. In samenwerking met het Maritim Jolie Ville Resort in Luxor organiseerden we een eerste zwemles.

Meer dan 100 kinderen hadden de dag van hun leven, en ook onze vrijwilligers genoten zichtbaar.

Hartelijk bedankt aan iedereen die zwemkledij inzamelde, en aan iedereen die vandaag in of rond het zwembad hielp!

28 maart 2014 - Respect voor dieren!

De Italiaanse dierenarts Marta Bonsi besprak vandaag met onze leerlingen het belang van de zorg, en het respect dat dieren verdienen. Ze merkte duidelijk vooruitgang en haar hart bonkte sneller bij het aanhoren van het verhaal van twee jonge meisjes die een groepje jongens die met stenen naar een hond wilden gooien, een halt toeriepen.

20 maart 2014 - Beamer!

Het echtpaar Rijnen-Coosemans kocht een beamer aan voor Rababah. Dankzij dit prachtig geschenk kunnen we lessen op groot scherm aanbieden. Patrick en Vina kwamen persoonlijk langs om het toestel in te huldigen, en gaf meteen een cursus IT.

26 januari 2014 - Naar de film...

In het raam van het Egyptian & European Filmfestival organiseerde www.liveisbeautiful.be vervoer tussen Tod en de culturele centra in de stad Luxor waar de filmvoorstellingen plaatsvonden.

Voor de meeste deelnemers was het de eerste maal in hun leven dat ze een film op groot scherm zagen. De reacties waren allemaal positief!

01 januari 2014 - Gezond en Gelukkig 2014!

Vanuit Rababah, en vanwege al onze families, kinderen en vrijwilligers wensen we iedereen een Gezond en Gelukkig 2014!

28 december 2013 - Hip hip hoeraaa!Vandaag vierden de inwoners van Tod massaal de 10de verjaardag van www.liveisbeautiful.be. Deze bijzondere dag begon met een ontbijt voor de kleuters. Na het middaggebed traden verschillende leerlingen op voor hun leeftijdsgenootjes en hun familie. Samen met een hardwerkende equipe vrijwilligers zorgde chef-kok Radwan ervoor dat in de loop van de avond liefst 500 mensen genoten van een gezonde warme maaltijd.

Een van de hoogtepunten van de dag was zonder twijfel de inhuldigiging van een gigantische banner die in fotomateriaal weergeeft wat we de voorbije 10 jaar dankzij velen hebben gerealiseerd. Deze unieke collage is een geschenk van de vrijwilligers aan het gemeenschapshuis.

11 december 2013 - Freddy scoort met voetbaltraining

De jeugd van Tod kreeg vandaag voetbaltraining van niemand minder dan Freddy Van den Broeck. De oefensessie en de tactische besprekingen van het Antwerpse voetbalicoon smaakt duidelijk naar meer en daarom organiseren we in 2014 een tweedaags event om meer jongeren de kans te geven om hun passie met Freddy, met elkaar en met andere trainers te delen.

15 november 2013 - Gezondheidsdag is groot succes!

De eerste gezondheidsdag met pop-up kliniek in Rababah was een immens succes! Honderden mensen uit Tod kwamen op doktersvisite. Alle raadplegingen, x-rays en medicatie waren volledig gratis.

Zo kreeg een vrouw die reeds lange tijd kampte met hevige pijn aan haar linkerheup eindelijk de zorg die ze nodig had. Ondertussen is ze aan de beterhand. Gezien het succes wordt dit initiatief zeker herhaald.

30 oktober 2013 - Katrien fotografeert Tod!Samen met hartsvriendin Nele legde Katrien in Tod tientallen kinderen op de gevoelige plaat vast. De gevierde wielerfotografe liet ze stuk voor stuk afprinten, en gaf ze kado aan de ouders. Voor velen was het de eerste foto van hun dochter of zoon.

29 augustus 2013 - Opnieuw hoog bezoek!Tijdens een officieel werkbezoek aan Luxor hield Z.E. Gilles Heyvaert halt in Tod. De Belgische ambassadeur en zijn echtgenote waren zichtbaar onder de indruk van ons gemeenschapshuis. Onze leerlingen verrasten hem en zijn gezelschap met dans en muziek.

26 augustus 2013 - Welkom (in) JOJO!Met het nieuwe school- en werkjaar voor de deur werken we 'hart' om JOJO op tijd klaar te krijgen. De nieuwe vleugel wordt een grote multifunctionele ruimte die we met een vernuftig systeem gemakkelijk kunnen opsplitsen in drie aparte lokalen. Ze zal onder andere gebruikt worden als klas maar ook voor huwelijksfeesten van kansarme bruidsparen. Verder is er plaats voorzien voor een dokterskabinet, een kledingshop en een voedselbank.

29 juli 2013 - Ramadan Kareem!Net zoals vorig jaar organiseerden onze vrijwilligers, met de hulp van hun familie, een feestelijke iftar in ons gemeenschapshuis. De iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand door moslims genuttigd wordt meteen na zonsondergang. Uiteindelijk verwelkomden wij 187 mensen.

21 mei 2013 - Meer knutselen graag!Dankzij Mohammed, Dorien en Denise hadden een veertigtal kids vandaag een on-ver-ge-te-lij-ke namiddag. Samen doopten zij het gemeenschapshuis om in 1 grote knip, plak en knutselhoek. De kinderen waren achteraf superblij met hun kunstwerkjes en ze vroegen meteen wanneer de volgende knutselnamiddag op het programma stond.

01 april 2013 - Vrouwen zijn VERY HAPPY met Sharon!Nasra en haar vriendinnen zijn ontzettend blij met (de lessen van) Sharon. Onze Amerikaanse vrijwilliger helpt de vrouwen voortaan, tweemaal per week in de late namiddag, bij het vak Engels. De vraag voor bijles kwam van de vrouwen zelf. Als hulpactie gingen we meteen op zoek naar een oplossing en we zijn uiteraard gelukkig dat we die vonden met Sharon, die al, reeds een tijdje, aan onze jongvolwassen mannen (bij)les geeft.

05 februari 2013 - Speelgoed valt in de smaak!Onze kids zijn in de wolken met de autootjes, Duplo, boeken, kleurpotloodjes en puzzels die ze vanmorgen in hun klas vonden.

We bedanken iedereen die ons hielp inzamelen en de mensen die het materiaal naar het gemeenschapshuis brachten!

01 januari 2013 - SANA SAIDA!17 september 2012 - Reisgezelschap JOKER geeft extra kleur aan Tod!Veertien jonge mensen op reis met Joker in Egypte hielden vandaag speciaal in Tod halt om zich in te zetten in het Rababah Community Centre. Zo gaven ze het schoolmeubilair een nieuwe laag verf, en beschilderden de muren van het klaslokaal met sprookjesfiguren.

We zijn Camille, Steffi, Katrijn, Marlies, Veerle, Hyo Mee, Jo, Thijs, Koen, Roel, Bert, Jan, Wannes en Christiaan zeer dankbaar!

01 september 2012 - Planeterra Foundation Community Library officieel open!Vanavond ging de deur van de Planeterra Foundation Community Library officieel open. Het was fantastisch om te zien hoe gretig inwoners van Tod waren om de boeken te bekijken.

Het is pas het begin maar we durven gerust al zeggen dat we sterk het gevoel hebben dat we met de opening een klein succesje hebben ge...boekt.

01 augustus 2012 - RABABAH wijzigt naam...

RABABAH wijzigt (een beetje) van naam en gaat voortaan verder als Rababah Community Centre door het leven.

Wie onze hulpactie graag volgt via Facebook kan dat vanaf nu op www.facebook.com/liveisbeautifulinEgypt.

02 juli 2012 - Druk bezig met bouw van bib!Samen met Planeterra Foundation zetten we ons in voor een gemeenschapsbibliotheek. Het is de eerste bib in Egypte waar echt iedereen welkom is. Naast boeken bieden we lessen lezen aan.

De bib die deel uitmaakt van ons Rababah Community Centre opent haar deuren voor het grote publiek op 1 september 2012.

09 mei 2012 - Bedankt Bieke & Cherron!

Brigitte 'Bieke' Smeets verkocht vandaag theelichtjes tvv onze hulpactie, en Cherron Oostendorp en haar vriendinnen deden een aantal oude spulletjes van de hand.

Het spreekt voor zich dat we hen daarvoor zeer dankbaar zijn! De opbrengst gaat naar extra lampen en schoolmeubelair.

22 april 2012 - Wat doet die ezel in de les?Onze kids kregen vandaag in de klas het bezoek van een ezel, en van Becky Parkes en de Vlaamse Aurelie Landrieu. Zij kwamen vertellen hoe belangrijk het is om goed voor dieren te zorgen. Na de les brachten ze de theorie meteen in de praktijk. Samen met een aantal vrijwilligers van Animal Care Egypt onderzochten onze leerlingen een twintigtal dieren van inwoners van Tod. Het was, ia ia, een geslaagde namiddag voor iedereen!

Animal Care Egypt begon meer dan 10 jaar geleden met een wasplaats voor paarden en ezels, en is vandaag uitgegroeid tot het enige dierenhospitaal in Egypte waar lokale dierenartsen, samen met buitenlandse collega's en vrijwilligers, ieder jaar gratis duizenden dieren verzorgen.

17 maart 2012 - Hoog bezoek!Z.E. Bruno Neve De Mevergnies bracht vanmiddag een bezoek aan RABABAH. De Belgische ambassadeur nam ruim de tijd om met onze Egyptische vrijwilligers te praten en genoot zichtbaar van de dans- en zangvoorstelling die onze kinderen speciaal voor hem en zijn vrouw Caroline hadden voorbereid. Met dit bezoek toonde het echtpaar eens te meer zijn bewondering voor onze hulpactie, en daar zijn we, al zeggen we het zelf, zeer trots op.

25 januari 2012 - Mostafa Zohdy

Precies een jaar na de Egyptische revolutie exposeert Mostafa Zohdy tot en met 29 januari in Boom 15 handgeschilderde T-shirts. De unieke T-shirts zijn volgens de jonge, zeer talentvolle Egyptische kunstenaar geïnspireerd op wat hij zag en persoonlijk meemaakte op en rond Tahrir. Mostafa Zohdy hoopt dat FREEDOM IN COLORS zoveel mogelijk reist om een boodschap van vrijheid te verspreiden over de wereld.

FREEDOM IN COLORS kwam tot stand met de hulp van de Noord-Zuidraad Boom, het Vredescentrum, ELAH Rupel (Erfgoed- en LAndschapsHuis), Ivebic, de provincie Antwerpen en onze hulpactie en is gratis te bezoeken in de kapel van PRD De Schorre, Kapelstraat te Boom van vandaag tot en met 29 januari, van 10u00 tot 17u00. Mostafa Zohdy is persoonlijk aanwezig om jullie met open armen te verwelkomen.

01 januari 2012 - سنة جديدة سعيدة!

Dankzij jullie hulp kunnen we terugkijken op een geslaagd 2011. In naam van alle families, vrijwilligers en kids hartelijk bedankt daarvoor, en een سنة جديدة سعيدة!

01 december 2011 - Annemie is een echte tandenfee!Rababah ontving vandaag bezoek van Annemie, Sofie en Dirk. Annemie Van Egghen is tandarts, en ze toonde onze kleuters hoe ze hun tanden moeten poetsen. De tandenborstels en de tandpasta die ze meebracht, vielen in de smaak. Het is Annemies' wens om in de toekomst de monden van alle kinderen uitvoerig na te kijken. We zijn onze 'tandenfee', maar zeker ook haar dochter Sofie en haar man Dirk, heel dankbaar.

01 november 2011 - Help ons alstublieft en koop een voedselpakket aan!

Meer en meer gezinnen hebben het moeilijk(er) om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen. Zo deelde onze hulpactie in september en oktober alleen al meer voedselpakketten uit dan in het ganse jaar 2010.

Met de winter voor de deur doen we daarom een warme oproep aan u:

Schrijf alstublieft 5 euro over, en zorg voor een voedselpakket (thee + 1kg suiker + 1 kg rijst + olie + melk + groenten + fruit) voor een gezin met twee kinderen. Alvast heel hartelijk bedankt!

05 oktober 2011 - Voetbal is (meer dan ooit) een feest!Aangemoedigd door een aantal Vlaamse vrijwilligers en hartsvriendin Karin, gaf Geertrui vanmiddag de aftrap van een vriendschappelijk voetbalwedstrijdje. Ze deed dat met een van de nieuwe ballen die ze voor de jongeren van Tod had meegebracht. De wedstrijd eindigde uiteindelijk op 3-3 maar het was vooral het plezier dat zegevierde.

01 september 2011 - Klaar voor nieuw schooljaar!

Vandaag begon voor miljoenen kinderen het nieuwe schooljaar. In Egypte gaan de schoolpoorten pas later deze maand open.

Rababah is er klaar voor, en de kids van Tod en ook onze vrijwilligers kijken er al een tijdje naar uit.

Dankzij massa's balpennen, schriftjes, viltstiften en potloden van Cherron, haar oma Joopie, zus Mara en vriendin Linda Den Hollander en 60 kilogram materiaal van het gezin Goossens kan het nieuwe schooljaar nu al niet meer stuk!

15 augustus 2011 - Proficiat Youth Association Tod!

Traditioneel organiseren de jongeren van Tod tijdens Ramadan een إفطار voor de kansarmsten.

Dit jaar was dat niet anders en vanavond zaten meer dan honderdvijftig mensen in Rababah aan tafel voor een heerlijke maaltijd. We willen langs deze weg de Youth Association van Tod van harte feliciteren met dit bijzondere gebaar, en alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet!

16 juli 2011 - Dat verdient een bloemetje!

De organisatoren van de opentuindagen in Tofstedeke in Lovendegem schonken onze hulpactie een mooi bedrag waarmee we opnieuw een stuk van het dak kunnen afwerken. Langs deze weg zetten we hen graag in de bloemetjes, en bedanken we iedereen die hielp!

29 juni 2011 - Studiebeurs voor twee uitstekende leerlingen!

Twee jongeren die de voorbije jaren, met de hulp van www.liveisbeautiful.be, extra lessen volgden, ontvingen een studiebeurs voor een internationale school. We willen benadrukken dat ze dat vooral aan hun eigen inzet, doorzettingsvermogen en uitstekende schoolresultaten te danken hebben.

Wie naar Rababah wil komen, is altijd welkom. We verplichten niemand. Zij kwamen, en daar plukken ze nu dus de vruchten van. Wij zijn alleen maar zeer blij voor hen!

06 juni 2011 - Definitief dak met hulp van Luxor Developments SAE!

Voor de realisatie van het definitieve dak vonden we met Luxor Developments SAE een zeer ervaren partner. Nadat CEO Graham McClelland onze school had bezocht, besliste hij om vrijwillig mee te werken aan Rababah, en daar zijn we hem zeer dankbaar voor. We moesten dus enkel het materiaal, het transport en de werkuren van de arbeiders vergoeden.

Maar Graham had nog meer goed nieuws: het (voorlopige) dak dat op de klaslokalen lag, wordt herbruikt zodat het geld dat we daarvoor betaalden niet verloren is.

02 mei 2011 - Gezocht: reanimatiepop!

Samen met Egyptische jongeren willen we in augustus een cursus EHBO organiseren. Hiervoor zijn we op zoek naar een reanimatiepop.

Als jij ons kan helpen, mag je ons altijd een e-mail sturen waarvoor alvast hartelijk dank!

25 april 2011 - Rababah loopt vol voor eerste debat!

Voor de eerste maal sinds de opening vervulde Rababah haar rol als gemeenschapshuis. Vanavond kwamen er meer dan 300 mensen luisteren naar 4 beroemde schrijvers. Mohamed Karbosh, Khaled Taher, Mohamed El Noby en Abdo Shanhory gingen er met het publiek in debat over de revolutie, en hoe het nu verder moet met Egypte. Achteraf zagen we alleen maar tevreden gezichten en werden er al plannen gesmeed voor het volgende debat.

22 april 2011 - Philippe & Peggy verrassen kids met nieuwe voetbaloutfits!Philippe Furman bracht samen met zijn vrouw Peggy, zijn dochters Ellen en Magalie, zijn vader Jules en zijn schoonmoeder Adele vanavond een bezoek aan Rababah. Ze werden er verwelkomd door alle kinderen en vrijwilligers met mooie tekeningen, dans en muziek.

Philippe en Peggy verrasten op hun beurt de kids met nieuwe voetbaloutfits en die vielen, aan de vele pretoogjes te zien, absoluut in de smaak. Bedankt familie Furman!

05 april 2011 - Chokran Cherron, Josiane, Danny, Willem, Hettie & Carly!

Cherron ging voor onze hulpactie met een collectebus rond en ze organiseerde een sieradenverkoop. Met de opbrengst kunnen we in Rababah veel doen. De lieve Nederlandse meid verzekerde ons dat ze later dit jaar het resultaat persoonlijk komt bekijken. En daar houden we haar aan, en we bedanken haar zeer hartelijk voor haar hulp!

Ook Josiane en haar man Danny hielpen een aantal families. Zij doneerden 12 voedselpakketten en schoolmateriaal. We willen hen daarvoor graag bedanken!

Willem, zijn vrouw Hettie en dochter Carly sponsorden een aantal kinderschoenen. In naam van de kids: chokran!

Als je net zoals Cherron, Josiane en Danny, Willem, Hettie en Carly wil helpen, mag je altijd Kris contacteren op kris@liveisbeautiful.be.

28 maart 2011 - Bedankt Geertrui & Patrick!Vanavond verwelkomden de kinderen en een aantal leerkrachten Geertrui en haar man Patrick met open armen in Rababah. Geertrui is office manager in de Vakantiewinkel van Neckermann in Mortsel waar het voor onze hulpactie in 2003 allemaal begon.

Geertrui en Patrick hadden 60 kilogram hulpgoederen (schoenen, kinderkleding, schoolmateriaal) ingezameld. De kinderen en onze vrijwilligers waren in de wolken.

04 maart 2011 - 1000x gOal!

Jan Smeets stuurde ons een mailtje want zijn zoontje Willem had graag de spelregels van ons rekenbordspel gOal! gehad.

Daarmee was de Utrechtenaar meteen de 1000ste persoon die ons dat de voorbije maanden vroeg, en dat vinden wij super!

We wensen Willem, maar uiteraard ook alle andere families, veel plezier en doelpunten toe!

12 februari 2011 - Visit Egypt, Support Freedom!16 januari 2011 - Niet 1 maar 10 naaimachines!

Onze zoektocht naar de beste naaimachine bracht ons naar Sokkar Mecca in Cairo. Mahmoud Sokkar, de eigenaar, was duidelijk onder de indruk van onze plannen met het naaimachine want hij schonk er 9 extra bovenop!

De volgende ochtend arriveerden in Luxor, tot ieders grote vreugde, 10 Siruba Industrial Sewing Machines. Ondertussen vonden 5 exemplaren een definitief onderkomen: 1 kwam in de shop in Karnak, 1 in de winkel van Luxor en 3 bij vrouwen in huis.

Meer info over onze samenwerking met Linda Wheeler en het project vind je op www.habibagallery.com in de rubriek New(s).

01 januari 2011 -28 december 2010 - Eerste naaimachine is op komst!

Dankzij Lief kunnen we eind januari, met de hulp van enkele lokale partners, starten met de eerste praktijklessen snit en naad. Ze schonk onze hulpactie een nieuwe naaimachine Singer International. Alle vrouwen die belangstelling hebben, zijn alvast welkom. Het is de bedoeling om schooltassen te maken aan de hand van de ontwerpen die we van een aantal leerlingen van Kunstacademie VZW Boom als geschenk kregen.

20 december 2010 - Rababah klaar om te printen!Ibrahim was vandaag in de wolken, en daar had hij een goede reden voor: hij ontving van Lucy een gloednieuwe printer! Voortaan kan men dankzij haar dus ook printen in de school. De computer, die enkele jaren geleden met hulp van DHL België in Tod arriveerde, verkeert nog steeds in uitstekende staat.

12 december 2010 - End Trafficking Now!

De voorbije dagen vond in Luxor een congres plaats rond mensenhandel. Onze hulpactie had een aantal vruchtbare gesprekken met deelnemers van de campagne End Trafficking Now! en we bekijken nu samen hoe we, in de nabije toekomst, ons steentje kunnen bijdragen.

26 november 2010 - Gezocht: reflectoren!

Om de zichtbaarheid, én meteen ook de veiligheid van landbouwersfamilies met ezelkarren na zonsondergang te verhogen, is ACE Egypt op zoek naar oude, afgedankte reflectoren. Indien jij hen kan helpen, mag je ons altijd een e-mail sturen.

19 november 2010 - Joris: 'subsidie werd goed besteed!'Als schepen van ontwikkelingssamenwerking van Hemiksem, kende Joris Wachters eerder dit jaar onze hulpactie een subsidie toe waarmee we twee klaslokalen en een wasplaats konden afwerken. Tijdens zijn laatste vakantie in Egypte hield Joris halt in Tod. Hij stelde persoonlijk vast dat de subsidie goed besteed werd. Joris werd in Tod verwelkomd door alle kinderen en vrijwilligers. Ze trakteerden hem op een dans- en zangspektakel. Joris besloot zijn bezoek in de klas die dankzij hem, de Noord Zuid- raad en de gemeente Hemiksem tot stand kwam en boog zich er met een aantal leerlingen over een wiskundevraagstuk.

29 oktober 2010 - T-shirts meteen uitverkocht!

Wie had dat verwacht: de eerste 100 T-shirts waren al verkocht voor ze klaar waren. Er zijn er nieuwe besteld maar de levering is pas eind december, begin januari klaar. Onze excuses daarvoor! Met de opbrengst van de eerste 100 exemplaren werden een aantal voetballen aangekocht.

15 oktober 2010 - Rababah is officieel open!Vanavond openden 218 kinderen 'officieel' Rababah tijdens een sober, maar ontroerend feestje. Er werd gezongen, er werd gedanst en er waren toneelstukjes. Na afloop werd met de eerste lessen in de nieuwe klaslokalen gestart. Tot grote vreugde van onze leerlingen, maar ook van onze vrijwilligers. Of is het niet zo Mohammed?

08 oktober 2010 - Nu ook belangstelling vanuit Japan!

Een e-mail helemaal vanuit Japan, wie had dat ooit gedacht? Wij alvast niet! Tot eergisteren, toen we een e-mail ontvingen van een organisatie in Japan die wil bekijken of ze, met onze hulpactie, kan samenwerken.

Ondertussen, twee dagen later, staat vast dat we Ueda Masoko begin november zullen ontmoeten. Dai kangei!

02 oktober 2010 - Mooie dag in residentie van Belgische ambassade!Op uitnodiging van Mevrouw Caroline Neve De Mevergnies, de echtgenote van onze ambassadeur, waren we vandaag te gast op een benefiet ten voordele van Caritas Egypte in de residentie van de Belgische ambassade.

We lunchten samen in de tuin, bewonderden de prachtige kunstwerkjes (foto) die de kinderen van het centrum in Kafr El Sissi hadden gemaakt en spraken er met verschillende mensen over ons leven en onze hulpactie in Luxor.

We vinden het dan ook zeer bijzonder dat het echtpaar Neve De Mevergnies op deze manier de strijd tegen (kans)armoede in Egypte steunt, en in het bijzonder de kinderen, een hart onder de riem steekt.

22 september 2010 - 2094...

Dat is het precieze aantal balpennen dat we, naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar, de voorbije dagen uitdeelden.

Dat we zoveel balpennen hadden, danken we aan jullie en aan de hulp van een aantal plaatselijke tourleaders en hotelgasten. Bedankt!

14 september 2010 - Wegdromen met 'Pour Les Enfants' ...

Kris vond het een ongelooflijke eer toen hij voor Pour Les Enfants het gedicht Ahlam Saida mocht schrijven.

Het prachtige kinderboek van auteur Elisabeth Kaldas bundelt 51 gedichten, tekeningen en opdrachten om in te kleuren, te lezen, te schrijven, om voor te lezen of een nieuw alfabet te leren. Het eerste exemplaar rolt later dit jaar van de pers. Met de opbrengst van de verkoop van het boek willen Elisabeth, haar man Ra'fat en hun dochter Alexandra naar eigen zeggen 'kinderen helpen waar zij zich sterk voor willen maken'.

Van zodra je Pour Les Enfants via ons kan bestellen, zullen we het op de website aankondigen.

19 augustus 2010 - Iftar valt (letterlijk) in de smaak!

Vanavond, net na zonsondergang, verwelkomden we, samen met (chef) Nour, 153 mensen voor het iftar.

Het iftar is de eerste maaltijd na het vasten en tijdens de Ramadan zijn deze maaltijden een traditie, en zo te zien aan de lege borden viel het onze duidelijk in de smaak.

04 augustus 2010 - Gezocht: postzegels!

Tijdens de maanden juli en augustus vallen er traditioneel, vanuit heel de wereld, veel vakantiekaartjes in ieders brievenbus. Wie dat wil, mag de postzegels er afhalen en ze ons bezorgen. Het is misschien moeilijk te geloven maar je helpt er wel degelijk www.liveisbeautiful.be mee!

29 juli 2010 - Vlaamse jongeren schenken El-Tod voedselpakketten!Een groep Vlaamse jongeren op reis in Egypte hield halt in Luxor en bezocht het oude schooltje en Rababah in El-Tod. Samen met de plaatselijke bevolking maakten ze molochia klaar. Toen ze hoorden dat we momenteel rijst, suiker, thee, pasta en olie inzamelen voor de voedselpakketten die we tijdens de vastenperiode uitdelen, gingen ze spontaan naar de supermarkt!

In naam van iedereen in El-Tod zeggen we dan ook graag ‘chokran’ aan Sara, Tine, Annelies, Isabel, Anouck, Lisa, Lore, Carmen, Anneliesje, Maxim, Tom, Floris en Steven!


07 juli 2010 - Schoolborden dragen naam van Nell en Kaat!Het zijn absoluut twee schatten van mensen, ze hebben twee kleindochters en ze hielpen Tod vandaag aan twee schoolborden. Die borden doopten we symbolisch om in Nell en Kaat. De meisjes kunnen absoluut trots zijn op hun oma en opa… Wij zijn hen vooral zéér dankbaar!

04 juli 2010 - Rababah vandaag...24 juni 2010 - Eigen voetbalshirt op komst!

Samen met Wael Nour, een veelbelovende jonge grafische ontwerper, brengt www.liveisbeautiful.be begin december een eigen voetbalshirt op de (Egyptische) markt. Met de opbrengst organiseren we, met de hulp van een aantal clubs, een jeugdtornooi in 2011.

Indien jij graag een uniek voetbalshirt voor jezelf wil, mag je ons altijd contacteren.

11 juni 2010 - Wie van scoren houdt, kan voortaan rekenen op gOal!De start van het WK, vandaag in Zuid-Afrika, leek voor onze hulpactie de ideale dag om gOal te lanceren. De bedoeling van dit gezelschapspel is om kinderen met rekenproblemen op een speelse manier te helpen.

Het spelbord vind je op de openingspagina van onze website. Voor het ontvangen van de spelregels volstaat het dat je een e-mail stuurt naar kris@liveisbeautiful.be.

06 mei 2010 - Expositie ‘De Bavianen van Toetanchamon’ in Bornem

Vanavond opende Bernadette Boeykens, in het Cultureel Centrum Ter Dilft in Bornem, de fototentoonstelling De Bavianen van Toetanchamon.

Eddy Van Ranst selecteerde speciaal voor deze tentoonstelling een aantal werken die hij voor het gelijknamige boek, dat Elke Hadermann schreef, maakte. Alle fotodoeken die je kan zien op de expositie worden later deze maand (online) geveild ten voordele van onze hulpactie.

Je kan de tentoonstelling tot en met 30 mei gratis bezoeken: elke dag van 14 tot 18 uur én op zondag van 14 tot 16 uur. CC Ter Dilft vind je aan de Sint Amandsesteenweg 41 in Bornem. Het CC Ter Dilft is gesloten op 13, 23 en 24 mei.

20 april 2010 - Eerste kunstwerk voor klasje Rababah is klaar!Klaas en Kobe verrasten, samen met mama Tina en papa Joost, Joris, Tania en Miguel, de kindjes van El-Tod met een volle doos plakaatverf, borstels en kleurpotloden. Juf Nasra, die met de kids knutselt, was zichtbaar aangedaan.

Samen met hun Egyptische leeftijdsgenootjes demonstreerden Klaas en Kobe meteen hun creativiteit en dat leverde een héél mooi kunstwerk op dat een bijzondere plaats krijgt in één van de klasjes van Rababah.

04 april 2010 - Gezocht: oude brillen!

Wie binnenkort naar Luxor komt, of mensen kent die naar Luxor reizen, én nog (oude) brillen heeft liggen, mag ons altijd een mailtje sturen.

Met www.liveisbeautiful.be vergoeden we een lokale opticien die ze nakijkt, en indien nodig aanpast. Het is onze bedoeling om ze nadien gratis uit te delen aan de bevolking.

02 april 2010 - Ali tovert glimlach op gezicht van weeskinderenIn aanloop naar Sham el Nessim van (paas)maandag verwelkomden we vandaag 90 (wees)kinderen op een lentefeest. Er was een échte DJ, een derwish, taart, er werd schoolmateriaal uitgedeeld én er was goochelaar Ali die bij alle kids een glimlach tevoorschijn toverde.

23 maart 2010 - Véél (pers)belangstelling voor uniek (reis)verhaal!Elke Hadermann en (fotograaf) Eddy Van Ranst stelden vanavond in de Standaard Boekhandel van Schelle hun prachtige boek De Bavianen van Toetanchamon voor aan de pers. Van de verkoop van het boek gaat geen opbrengst naar onze hulpactie, wel van de veiling van een aantal fotodoeken en van de DVD die Eddy Van Ranst in januari in Luxor inblikte.

05 maart 2010 - Iedereen draagt graag zijn steentje bij!27 februari 2010 - We bouwen verder...Vandaag is begonnen met het optrekken van een muur rond Rababah. Van zodra die is voltooid, worden de toiletten afgewerkt en komen er deuren en ramen in het gebouw. Nadien kan het schoolmeubelair dat in Caïro werd ingezameld, worden overgebracht.

07 februari 2010 - Vandaag in Quizt’t op Radio 2!Wie vanmiddag, tussen 12 en 13 uur, afstemde op Radio 2 kon horen hoe uitstekend Michiel Devlieger (foto VRT) en zijn team presteerden in Quizt’t. Samen met (Herman) Wolf en Frans, de papa van Kris, speelde de presentator van De laatste show in de mét voorsprong vrolijkste radioquiz van Vlaanderen en omstreken van en met Vanessa Vanhove voor onze hulpactie. Langs deze weg feliciteren we hen graag met het fantastische bedrag dat ze bij mekaar kwisten!

05 februari 2010 - Het spel gOal is (bijna) klaar om te scoren!

Tot dusver hebben 68 kinderen tussen 8 en 14 jaar het gezelschapsspel gOal gespeeld. Na afloop vroegen we onze testspelers om een (wedstrijd)analyse te maken. Met alle feedback die we van hen kregen, houden we rekening bij de realisatie van dé definitieve versie die u vanaf 11 juni 2010, precies op de dag dat het WK in Zuid-Afrika van start gaat, bij ons online zal terugvinden.

03 februari 2010 - Warm 'welkom' in Hebeel!Vandaag brachten we, op uitnodiging van imam Ramadan, een bezoek aan het gemeenschapshuis van Hebeel. Vrijwilligers bieden hier al vijftien jaar hulp aan (kans)arme gezinnen en het project vertoont opvallend veel gelijkenissen met het onze. We wisselden informatie uit, luisterden naar hun ervaringen en kregen meer uitleg over handgemaakte producten uit recyclagemateriaal. Het is alvast de bedoeling om mekaar in de toekomst te helpen.

02 februari 2010 - Kerstkaartenverkoop is zéér groot succes!

Christa bezocht ons eind vorig jaar in Luxor. Ze maakte van haar vakantiefoto’s prachtige kerstkaarten en verkocht die de voorbije weken ten voordele van onze hulpactie. En hoe! De verkoop leverde een recordopbrengst op en we willen deze lieve vrouw, maar zeker ook de vele mensen die kerstkaarten van Christa kochten, dan ook ontzettend bedanken. Christa komt in de loop van februari hoogstpersoonlijk haar cheque afgeven in El-Tod.

31 januari 2010 - Afrika Cup opnieuw voor Egypte!Dankzij een doelpunt in de slotfase van invaller Mohamed 'Gedo' Nagui won Egypte vanavond de finale van de Afrika Cup. Het was Ahmed Hassan, die als kapitein, de gouden beker uit handen van de Angolese president kreeg. Voor de voetbalvedette, die jaren geleden nog voor RSC Anderlecht speelde, is dit Afrikaans kampioenschap ongetwijfeld onvergetelijk. Zo kreeg hij ook nog (alweer!) de trofee als beste speler van het tornooi en tegen Algerije speelde El Maestro zijn 171ste interland, één meer dan recordhouder, euh … ex-recordinternational en naamgenoot Hossam Hassan.

Tijdens zijn periode in het Brusselse Astridpark hadden we het geluk om Ahmed Hassan meerdere malen te ontmoeten en daarbij stak hij zijn bewondering voor onze hulpactie nooit onder stoelen of banken. Sinds hij voor Al-Ahly voetbalt, hebben we nog maar sporadisch contact. Het is alweer een tijdje geleden dat we hebben afgesproken om Ahmed en Co te gaan aanmoedigen op het veld van El Gouna FC wanneer Al-Ahly er, later dit jaar, zijn competitiewedstrijd afwerkt.

22 januari 2010 - Water én electriciteit 'Rababah' in orde!Het heeft moeite gekost maar de voorzieningen voor water- en stroomtoevoer naar het gemeenschapshuis Rababah zijn in orde.

Daardoor kunnen we eindelijk verder werken en de (kleine) achterstand die we opliepen, inhalen.

15 januari 2010 - Stilte voor opname alstublieft… En Actie!De voorbije week was Eddy Van Ranst opnieuw bij ons te gast. De Bornemse fotograaf én cameraman reisde naar Luxor, op uitnodiging van Thomas Cook en Thomas Cook Airlines, om er een film te draaien. Hij maakte opnames in het Suzanne Mubarak Women Center, de bib van Luxor, aan de sfinxenallee, vanuit een luchtballon, van de taxibootjes op de Nijl, enzovoort. Hij interviewde gouverneur Samir Farag en ook onze kids en vrijwilligers in El-Tod kregen van hem een micro onder de neus. Het is de bedoeling dat Eddy het beste, leukste en mooiste beeldmateriaal samenbrengt op een DVD. Die DVD zit als geschenk bij de eerste 250 exemplaren van De Bavianen van Toetanchamon. Het boek dat hij samen met Elke Hadermann schreef, rolt in maart bij Lannoo van de persen. Per verkochte DVD schenkt Eddy bovendien één euro aan onze hulpactie en in april exposeert en verkoopt hij de foto’s die in het unieke boek staan en ook daarvan gaat de opbrengst naar www.liveisbeautiful.be. Het spreekt dan ook voor zich dat we Eddy uitermate dankbaar zijn!

02 januari 2010 - We blijven ons inzetten!

Ook in 2010 willen we met onze hulpactie (verder) groots zijn in kleine dingen, en wij lang niet alleen zo blijkt! We ontvingen de voorbije dagen honderden e-mails van Vrienden uit België, Nederland, Engeland en Egypte. Geloof ons, dat deed deugd. De lieve woorden, de aanmoedigingen en de vele reacties die we wekelijks op het dagboekverhaal Dag Habibies krijgen, motiveren ons om ook in het nieuwe jaar, samen met jullie, ons te blijven inzetten voor de mensen van Egypte!

30 december 2009 - 2010...27 december 2009 - Wonderful Life…

Vanmorgen droeg David Van Oothegem Wonderful life op aan Lydie en Kris. Het liedje van Black was een van de nummers in de 1000 Klassiekers, de eindejaarstop van Radio 2.

Ze stelden dit gebaar van de sympathieke presentator enorm op prijs en gezien het aantal e-mails dat ze nadien ontvingen, stond bij veel Vrienden van de hulpactie vanochtend de radio op.

22 december 2009 - Marhaba Sarah en Nada!Sarah en Nada wonen en studeren in Caïro en zijn de komende dagen bij ons te gast in Luxor. Via via hoorden ze van onze hulpactie en ze zochten enkele weken terug contact met ons. Samen met hun klasgenoten willen ze in 2010 El-Tod helpen. Zo gaan ze schoolmateriaal en -meubilair inzamelen, T-shirts verkopen en broeden ze nog op enkele andere initiatieven.

Vanmiddag werden ze door een aantal leerlingen en vrijwilligers met open armen verwelkomd. Samen zaten ze rond de tafel en hadden ze een boeiend gesprek, over hoe zij onze gratis (bij)lessen ervaren, over waar er precies in El-Tod nood aan is, enzovoort.

We zijn uiteraard zéér blij met deze hulp waarvoor we Sarah, Nada, hun klasgenoten en hun schooldirectie heel dankbaar zijn!

07 december 2009 - Eerste likje verf voor president Mubarak

Vandaag was Hosni Mubarak in El-Tod. De president opende er de internationale jeugdherberg en bracht een bezoek aan het nieuwe stadsdeel. Hij stopte ook even in de straat waar Rababah wordt gebouwd en omdat alle huizen in El-Tod in dezelfde kleur zijn geschilderd, verfden enkele vrijwilligers gisteren het voorste gedeelte van het gemeenschapshuis geel.

27 november 2009 - Mensen blij met foto als geschenk voor Eid al-AdhaVandaag vieren de moslims het Eid al-Adha dat de hadj, de pelgrimstocht naar Mekka, afsluit. Een mooie gelegenheid vonden wij om iets speciaals te doen voor de mensen. We maakten de voorbije weken honderden portretten. Voor u is het wellicht vanzelfsprekend dat u een foto hebt van familieleden die u graag ziet maar hier is dat niet het geval. De mensen waren dan ook erg blij met de fotoos die ze vandaag kregen als geschenk voor het offerfeest.

20 november 2009 - Hulp vanuit Nederland en Engeland…

Sinds kort telt onze Vriendenkring ook (nieuwe) mensen uit Nederland en Engeland. Welkom Lowie, Tinny en familie, Welcome Charlotte en John!

10 november 2009 - Bedankt Nico, familie en Vrienden!

Nico Janssens uit Antwerpen bracht voor de kinderen van El-Tod 20 kilogram hulpgoederen mee.

We zijn hem, zijn gezin maar ook alle mensen die materiaal inzamelden, hiervoor enorm dankbaar!

07 november 2009 - Jonge metsers leveren uitstekend werk!De eerste muren van het gemeenschapshuis Rababah staan overeind dankzij uitstekend vakwerk van een groep jonge metsers die door een ervaren arbeider werden gecoacht. Momenteel wachten we op een document van de overheid om verder te mogen werken.

26 oktober 2009 - Luxor sloopt oud gebedshuisWe schrokken even toen we vaststelden dat de moskee achter de tempel van Luxor uiteindelijk dan toch gesloopt is. Iedereen was er nochtans zeker van dat het oude gebedshuis zou blijven staan.

De moskee stond bovenop de sfinxenallee. Sinds geruime tijd graaft de stad de sfinxen op die tussen de tempel van Luxor en het complex van Karnak onder de grond steken. De oudheidkundige dienst hoopt de sfinxenallee binnenkort voor het grote publiek open te stellen.

18 oktober 2009 - Naaigerief voor Habiba!

Toen wij, na onze vakantie in Europa naar Luxor terugkeerden, namen wij naaigerief mee voor Linda Wheeler. Deze lieve Australische mevrouw vertrok op dat moment voor enkele weken naar haar (klein)dochters in Perth zodat het even duurde vooraleer het materiaal bij haar geraakte.

Linda biedt honderden Egyptenaren een eerlijke prijs voor handwerk, lampen, juwelen, pottery, kleding en andere unieke souveniers en verkoopt deze in haar twee mooie shops Habiba, een in de souks achter de tempel van Luxor, de andere in Karnak.

Het naaigerief zal Linda op haar beurt wegschenken aan vrouwen die een gezonde belangstelling tonen om handwerk te (willen) maken.

Meer Habiba: www.habibagallery.com

28 september 2009 - Opening in maart 2010?

Als de werken goed blijven (ver)lopen, is de kans groot dat het voorste gedeelte van Rababah, aan de straatkant, haar deuren opent op de eerste vrijdag van de maand maart van 2010.

20 september 2009 - Eerste fase Rababah is klaar!Na het Eid Mubarak, het feest dat samenvalt met het einde van de Ramadan, beginnen we met het optrekken van de muren en het aanleggen van het sanitair. De eerste fase, de funderingswerken, zijn succesvol afgerond.

13 september 2009 - Kinderen genieten van maaltijd en kermisattracties!Na zonsondergang zaten 64 kinderen vanavond samen aan tafel in ‘Habiba’. Voor het derde jaar op rij nodigde het management van het restaurant, de kinderen uit voor een maaltijd tijdens de vastenperiode. Op het menu stonden vers mangosap, kip, kofta, rijst, verschillende groententagines, guava en basbousa. Aan de lege borden te zien, viel alles duidelijk in de smaak. Na het gebed vertrokken we met een bus naar El Nadaland, een kermispark aan de rand van de stad, met een rups, botsautoos, draaimolens en een reuzerad. www.liveisbeautiful.be zorgde voor de inkomtickets en als je de kinderen dan ziet en (vooral) hoort genieten, doet dat plezier!

07 september 2009 - Nieuwe spullen op eBay.beMomenteel kan u bieden op een aantal foto’s en een dominospel dat speciaal voor onze hulpactie is ontworpen. Nieuw is dat u géén verzendkosten hoeft te betalen als u koopt vermits we alles via e-mail naar u toesturen. Wil u eens kijken? Surf naar eBay.be en ga dan naar onze webwinkel recycleervoorrababah.

23 augustus 2009 - Eerste voedselpakketten zijn afgeleverd

Vandaag leverden vrijwilligers de eerste voedselpakketten af bij de families thuis. Afhankelijk van het aantal gezinsleden zat er in elk pakket olie, één, twee of drie kilo suiker, rijst en een zak bloem, twee of vier doosjes thee en één of meerdere stukken zeep. Honderden Egyptenaren gaven ondertussen geld of schonken suiker en rijst. Ook onze hulpactie hoopt mét jullie hulp haar centjes bij te dragen. Op het einde van de Ramadan wordt de actie herhaald.

23 juli 2009 - Op toer door EuropaVandaag huwde Kris’ broer en waren we in Nederland. Vandaar ging het naar Frankrijk waar we een afspraak hadden met de wielrenners in Parijs. Vervolgens reisden we naar Engeland waar we in Manchester onder meer een bezoek brachten aan de universiteit. De rest van de vakantie waren we in België met familie en vrienden.

03 juni 2009 - Er wordt ‘hart’ gewerkt aan geraamte van RababahOndanks de hitte werkt een ploeg hard aan de fundamenten van ons gemeenschapshuis Rababah. Tot en met nu verloopt alles zoals gepland.

07 mei 2009 - Scoort gOal tijdens WK Zuid-Afrika?

Omdat onze ervaring heeft uitgewezen dat vooral jongens problemen hebben met rekenen, bedachten we met gOal een gezelschapsspel dat daarin verandering moet brengen. Voetbal, énorm populair bij de jongens, staat centraal en het spel is vanaf 11 juni beschikbaar in het Engels en het Nederlands. Bedoeling is om het spel aan één euro te verkopen tijdens het wereldkampioenschap van 2010. Met de opbrengst wordt dan een Arabische versie gemaakt die gratis is.

14 april 2009 - Ellen en familie delen schoolmateriaal persoonlijk uit!

Ellen Furman uit Boom startte enkele weken terug met het inzamelen van schoolmateriaal. Met de hulp van haar zus Magalie, haar mama Peggy en papa Philippe, de leerlingen, haar school OLVI en DHL slaagde ze in haar opzet, en hoe! Gisteren arriveerden twee gigantische dozen in Luxor. Vandaag deelde ze het schoolmateriaal hoogstpersoonlijk uit. De kinderen die haar en haar familie met open armen ontvingen in El-Tod waren bijzonder blij, net zoals de familie Furman.

19 februari 2009 - Reportageteam 'Pegasus' opnieuw bij ons te gast!

De voorbije week kregen we opnieuw het bezoek van Elke Hadermann en Eddy Van Ranst. Sinds kort vormen ze samen het reportageteam Pegasus. In het raam van het boek met als werktitel 'de 12 bavianen van Toetanchamon' interviewden ze een aantal bijzondere mensen waaronder dromedarisfluisteraar Ali, sheikh Hassan en de kleinzoon van de bekende Egyptische fotograaf Gaddis én Brits Consul, de heer Ehab Gaddis. Daarnaast maakten ze fotomateriaal voor Goed Gevoel en blikten ze met de laatstejaarsstudenten een televisiereportage in voor atv. Bij zijn vertrek verzekerde Eddy ons dat hij ons later dit jaar in Antwerpen verwacht op de opening van de fototentoonstelling. Met de opbrengst van de verkoop van de werken willen Elke en Eddy een klaslokaal in El-Tod sponsoren.

15 februari 2009 - Argenta draagt 'steentje(s)' bij!Als officiële bank van onze hulpactie draagt Argenta vanaf vandaag letterlijk haar steentje bij aan de toekomst van (kans)arme mensen in Luxor. Zo kan iedereen die dat wenst bij mevrouw Peggy Vermariën (Argenta Aartselaar), mevrouw Ilse Smolders (Argenta Hemiksem) en mevrouw Petra Vercauteren voor één euro, één (bouw)steen aankopen.

Aan deze actie is ook een wedstrijd gekoppeld en die loopt zolang de 5000ste euro niet is gestort op het rekeningnummer 979-6375696-85. Deze actie staat onder toezicht van mevrouw Ilse Smolders, manager van het kantoor in Hemiksem. Hij of zij die precies de 5000ste euro overschrijft, vliegt later dit jaar met Thomas Cook Airlines naar Luxor om er met 2 personen, 1 week te verblijven op basis van volpension. Ter plaatse wacht de winnaar en zijn/haar partner enkele verrassingen zoals een intiem avondboottochtje met diner op de Nijl en een ballonvlucht.

Wij zijn énorm blij met deze hulp van Argenta én bedanken graag Peggy én Ilse én Petra én uiteraard alle mensen die ‘steentjes’ willen bijdragen!

07 januari 2009 - Chiro Akkefietje Aartselaar helpt ons énorm!

De meisjes van Chiro Akkefietje Aartselaar offerden hun kerstavond op om geld in te zamelen voor www.liveisbeautiful.be. In februari gaan Liselot Ruytjens - die de actie op touw zette - Manu, Tom en haar vriendinnen Evelien, Anneke, Leen, Ellen, Lien, Annelies, Judith, Magali en Sfenia nog Ahlam Saïda-gebak verkopen. Chiro Akkefietje Aartselaar heeft overduidelijk een groot hart! Hartelijk bedankt aan iederéén voor hun hartverwarmende inspanningen, in het bijzonder aan meter Liselot!

05 januari 2009 - Leerlingen 'feesten' ten voordele van www.liveisbeautiful.be!

De leerlingen van het Kardinaal Van Roey-instituut uit Vorselaar overhandigden ons de opbrengst van hun 100-dagenfuif van vorig schooljaar.

03 januari 2009 - Extra slagkracht dankzij Brasschaat Braves!

Vandaag ontvingen we een gift van Brasschaat Braves. De gelijknamige Baseball en Softball-club uit Antwerpen geeft ons op die manier extra 'slagkracht' voor onze hulpactie in Egypte.

02 januari 2009 - Collages ‘De Klimop’ hangen op in schooltje El-Tod.De prachtige tekeningen die Dorien en haar klasgenootjes maakten, werden opgehangen in de school van El-Tod.

13 december 2008 - Bedankt Martine en Cecililalalala!

Vandaag wuifden we met spijt Martine en Cecilija uit. Tot grote vreugde van heelwat kinderen in El-Tod leerde het lieve duo hen de eerste danspasjes aan van Kabouter Plop.

11 december 2008 - Collages ‘De Klimop’ komen aan in Luxor

De voorbije week verbleven Elke Hadermann en Eddy Van Ranst bij ons. Zij is journaliste, hij fotograaf voor Het Nieuwsblad. Op 2 december verscheen er een artikel in deze krant over de prachtige tekeningen die de leerlingen van de school De Klimop uit Erps-Kwerps maakten voor hun Egyptische leeftijdsgenootjes. Elke gaf afgelopen dinsdag hoogstpersoonlijk de mooie collages af in El-Tod en stelde vast dat de kinderen er énorm blij mee waren.

08 december 2008 - Kadootjes voor allerkleinsten

Vandaag begon het offerfeest. Dankzij de inzamelingsactie van Liesbeth Bartholomeeussen en Thérèse Hartmann kunnen we een aantal pasgeboren babytjes en peuters geschenkjes aanbieden.

29 november 2008 - Aardappelverkopers brengen bezoek aan grond Rababah

Lieven en Lief Ruytjens en Ann en Geert Van Bulck waren de voorbije week te gast in Luxor. Zij waren de eerste Belgen die het bord zagen dat de stad liet plaatsen op het stuk grond waarop in 2009 wordt gestart met de bouw van Rababah. Lieven en Lief Ruytjens verkochten eerder dit jaar nog aardappelen om onze actie te helpen.

11 november 2008 - Biedingen lopen vlot binnen op eBay.be!

Onze (internet)winkel recycleervoorrababah op eBay.be doet het uitstekend. Tijdens de eerste weken veilden we 254 objecten en 21 mensen schonken ons materiaal.

02 november 2008 - Egyptisch eetfestijn 2 x uitverkochtOp 31 oktober en 1 november vond in Bodega-Veertoren ons eerste Egyptisch eetfestijn plaats. Het werd een groot succes want zowel vrijdag als zaterdag waren alle tafels bezet. Michel trakteerde liefst 102 belangstellenden met een over-heer-lijk menu, de buikdanseressen van Dansstudio Flash verdienden (en kregen) veel applaus en ook de waterpijp was in trek. Langs deze weg bedanken wij héél graag Myriam en haar fantastische team, Cindy Vesters en haar vriendinnen én alle mensen die kwamen eten voor de hartverwarmende steun aan onze actie.

27 oktober 2008 - Bedankt Julia, Fernanda én Drinks De Cnijf!

Mevrouw Julia Schellens uit Turnhout schonk ons leuk en educatief speelgoed dat we kunnen gebruiken voor onze kerstactie. Ook Fernanda Spitaels slaagde er (alweer!) in om een aantal prachtige hebbedingetjes in te zamelen. Zij kreeg daarbij de hulp van Drinks De Cnijf.

22 oktober 2008 - Afscheid

Onze hulpactie wenst de familie en de vrienden van zuster Emmanuelle, die begin deze week is gestorven, na een lang leven van vriendschap met de armsten, in het bijzonder met de 'voddenrapers' van Caïro, véél kracht en sterkte toe. En al was er - jammergenoeg! - maar één maal contact tussen zuster Emmanuelle en www.liveisbeautiful.be, ze liet een zeer warme indruk na. Met haar ongelooflijke doorzettingsvermogen, haar gigantisch hart en onblusbare levenslust wist ze ook ons te begeesteren!

18 oktober 2008 - eBay 'biedt' RABABAH een toekomst!

Vandaag lanceren wij onze (internet)winkel RECYCLEER voor RABABAH op eBay.be. Deze naam is niet toevallig gekozen. RECYCLEER verwijst naar onze voornaamste doelstelling: u hebt ongetwijfeld ook een aantal spullen in huis liggen, die niet meer gebruikt worden en die uiteindelijk op het containerpark belanden. Dit is jammer voor iederéén! We willen die spullen met dit initiatief een tweede leven geven - en tegelijk ook (kans)arme Egyptenaren een toekomst bieden. Alle inkomsten van de objecten die op eBay.be verkocht worden, gaan integraal naar de bouw van het gemeenschapshuis RABABAH in El-Tod. Iedereen die spullen schenkt of 'online' iets in onze winkel koopt, maakt kans op een reis naar Egypte, aangeboden door onze partner. Alle objecten die we op eBay.be veilen, hebben een startbod van één euro. Je kan onze winkel gemakkelijk terugvinden door recycleervoorrababah in de zoekmachine op eBay in te typen. Wie spullen wil schenken, mag ons altijd een mailtje sturen. Het spreekt voor zich dat wij eBay België ongelooflijk dankbaar zijn!

05 oktober 2008 - Hulp dankzij duikclub 'Guy Serville' in Hurghada!

Vanmorgen reisden 16 leden van Duikclub Guy Serville uit Koksijde naar Hurghada. Samen namen ze 120 kilogram hulpgoederen mee waaronder opnieuw véél medisch materiaal, onder andere krukken. Hartelijk dank!

24 september 2008 - Felicitaties!

We ontvingen een e-mail met gelukwensen van UNICEF België. Het doet ons véél plezier dat zij het project RABABAH op die manier een hart onder de riem steekt en de inzet van u, ik én vrijwilligers op prijs stellen!

30 juli 2008 - 'Groene Ridder' wil ons helpen!

Dimitri Leue sloeg Herman Dewit onlangs in de rubriek Don Kyoto van het Eén-programma 1000 Zonnen tot 'Groene Ridder' omdat hij instrumenten maakt van allerlei stukken materiaal die normaal gezien in de vuilnisbak belanden. Samen met ons wil Herman bekijken/bespreken of het mogelijk is om van Egyptisch afval muziekinstrumentjes te maken voor/met de kinderen van Luxor. ..Voor onze hulpactie is dit alvast een héél grote eer!

27 juli 2008 - Brilmonturen

www.optiekhuys.be uit Kortenberg schenkt ons een aantal brilmonturen voor de (kans)arme bevolking. Bedankt Isabelle en Philip!

30 juni 2008 - Opnieuw twee ventilators voor kleuterschool!

Het gezin van Emmy Franck en de familie van Laurens Mussely sponsoren twee ventilators voor een kleuterschool, op Westbank, in Luxor. Bedankt!

27 juni 2008 - Bedankt Mortsel!

Afgelopen zaterdag waren we met onze actie te gast op het festival 'Feest op Straat' in Mortsel. Langs deze weg bedanken we - in naam van de kinderen van Djorf en El-Toud - de stad, de mensen van het CC (Greet en Lydia) en de winkeliers voor alle hulp, gastvrijheid en het vertrouwen!

20 juni 2008 - Ontmoeting met Egyptisch parlementslid

Haar naam is Nubia Taya Abdelahy en ze zetelt in het parlement. Nubia wil met ons praten over onze hulpactie en benadrukt meermaals dat ze de manier waarop en het respect waarmee we de (kans)arme bevolking proberen te helpen, enorm op prijs stelt. Als leerkracht in een grote meisjesschool vraagt ze extra aandacht te (blijven) hebben voor het onderwijs. Dit gesprek, onder prachtige mangobomen, is verrijkend en ontnuchterend : we hebben duidelijk nog (heel veel) werk voor de boeg!

19 juni 2008 - Vrouwen leiden werf 'bouw drinkwaterstation'

De realisatie van het gloednieuwe drinkwaterstation oogt indrukwekkend. Met man en macht wordt dag en nacht gewerkt om het immense centrum tegen het einde van deze maand af te krijgen. In tegenstelling tot vandaag (30 liter per minuut) vloeit er binnenkort 400 liter per minuut naar 30.000 gezinnen. Voor sommige families in El-Tod is het de eerste keer in hun leven dat ze stromend water krijgen. We waren aangenaam verrast toen we tijdens ons werfbezoek vaststelden dat drie 'vrouwelijke' ingenieurs de leiding hebben over dit levensnoodzakelijke bouwproject.

18 juni 2008 - El-Tod kiest voor ontwerp van Marijke!Vanavond stelden onze vijf studenten in Antwerpen hun maquette voor aan familie, vrienden, pers en sponsors. Welk ontwerp precies is uitgekozen, staat nog niet vast. Dat beslist de Hogeschool Antwerpen later. Door een wijziging, op het laatste moment, in het ruimtelijk structuurplan van Luxor moesten onze vijf architecten-in-spe een nieuw ontwerp uittekenen. De bevolking van El-Tod en de overheid voelt zich het meest aangesproken door de visie - het verhaal van Marijke Mertens.

12 juni 2008 - Nieuwe partner!

We zijn erg blij dat we met Ashraf, Kimo en Elchje drie nieuwe Vrienden mogen verwelkomen. Samen runt het Belgisch-Egyptisch gezinnetje www.greenforce.be in Hurghada en bezorgen ze jaarlijks honderden mensen een zalige (onderwater)vakantie. Elchje zal haar gasten vragen om x-aantal kilogram hulpgoederen mee te brengen en er bovendien voor zorgen dat het materiaal bij de juiste families/organisaties terechtkomt.

24 mei 2008 - Bedankt Stefan!

Morgen vertrekt Stefan Van Pellicom naar Hurghada en de sympathieke Bornemnaar neemt voor ons 10 kilogram hulpgoederen mee. .....Bedankt!

20 mei 2008 - Gemeente Lille 'bouwt' mee aan RABABAH!

De gemeente Lille besliste vandaag om de bouw RABABAH te (onder)steunen met een flink bedrag vanuit haar departement ontwikkelingssamenwerking. We bedanken graag het gemeentebestuur, alle inwoners én Chris Stellfeld en zijn vrijwilligers van de Solidariteitsraad voor deze (rugge)steun die wij enorm op prijs stellen!

11 mei 2008 - Dit verdient een bloemetje!

Iedereen die zijn/haar mama verraste met bloemen van bij Amaryllis in Lille steunde vandaag onze actie. De sympathieke eigenaars fleurden elk boeket op met een 'wensenbloem'. Dit initiatief verdient dan ook het spreekwoordelijke bloemetje én een hartelijke dank u wel! We bedanken ook Gabriëlla Kox die eigenhandig voor de mooie (extra) attentie zorgde!

08 mei 2008 - Dirk Sterckx wil ons helpen!

Dirk Sterckx ontving ons vandaag met open armen op zijn kabinet in het Europees Parlement in Brussel. Hij verklapte ons dat hij aangenaam verrast is door onze hulpactie voor de (kans)arme bevolking in Egypte. De sympathieke Europarlementariër verzekerde ons dat hij, samen met zijn medewerkers, zal uitzoeken of de bouw van ons humanitaire centrum RABABAH kan rekenen op Europese, Belgische, Vlaamse of andere steun.

06 mei 2008 - Bedankt Annie!

Mevrouw Annie Van Dijck schonk ons vandaag een naaimachine. Dit eerste exemplaar komt meteen van pas in het opleidings- en tewerkstellingsatelier waarmee de El-Tod Youth Association start in 2009.

05 mei 2008 - Abd'el Hamed Yahya vol lof na ontmoeting met studenten!

"Studenten zijn excellent" blokletterde Gazet Van Antwerpen vandaag! Het is slechts één van de vele positieve uitspraken die Abd'el Hamed Yahya deed tijdens de persbabbel. De Egyptische Minister van Staat had net daarvoor uitgebreid de tijd genomen om samen met Marijke, Ilse, Laura, Dennis, Wouter en professoren Johan De Walsche en Els Spitaels de prachtige ontwerpen voor het nieuwe centrum RABABAH te bestuderen.

04 mei 2008 - Chokran K. Lierse SK!

Vanmiddag zag Abd'el Hamed Yahya hoe K. Lierse SK met 1-0 won van KFC Hamme. De Egyptische Minister van Staat had meer oog voor zijn landgenoten bij K. Lierse SK Abdel Wahed Mohamed, Samir Ahmed en Rabie Yassin Omar dan voor de bal. We bedanken langs deze weg graag Samy Maged en K. Lierse SK voor de hartelijke ontvangst! Het was voor ons meteen ook een blij weerzien met de club en de supporters die onze hulpactie, enkele seizoenen geleden, prachtige voetbaloutfits schonken...

16 april 2008 - 'Senet' is klaar!

Peter Van Hout is klaar met onze eigentijdse versie van het populaire, eeuwenoude gezelschapsspel Senet. Indien u een exemplaar wil ontvangen, hoeft u ons gewoon een e-mail te sturen! We feliciteren langs deze weg graag Peter met het prachtige resultaat! Bedankt Péke :-)

09 april 2008 - Ilse in 'speciale editie' van Weekend Knack!

In het raam van '25 jaar Weekend Knack' liet het weekblad een aantal bijzondere twintigers aan het woord. Eén van hen is onze Ilse De Ridder! De laatstejaarsstudente architectuur, die (mee) werkt aan het ontwerp van onze nieuwbouw, verraste ons met haar hartverwarmende uitspraken aan het adres van onze actie. Gelukkige verjaardag Knack ! Bedankt Ilse!

05 april 2008 - In de wolken

Inspire, het mooie en boeiende Inflight Magazine dat u aan boord vindt van alle vliegtuigen van Thomas Cook Airlines, besteedt in haar nieuwste nummer uitvoerig aandacht aan onze actie. We zijn dan ook absoluut in de wolken met zo een fantastische, trouwe én enthousiaste partner!

01 april 2008 - Laura staat vandaag in GoedNieuwsKrant!

Laura Nagels is één van onze vijf fantastische studenten die meewerkt aan het ontwerp voor de school/kliniek in Luxor. Ze staat vandaag in de GoedNieuwsKrant van Gazet Van Antwerpen (editie Kempen). Proficiat !

30 maart 2008 - Bedankt Thérèse!

Thérèse sponsort twee ventilators voor een schooltje op Westbank, in Luxor. In naam van iedereen bedanken wij héél graag Thérèse Hartmann en haar gezin voor deze prachtige gift waardoor de leerlingen voortaan ook op warme dagen comfortabel les kunnen volgen !

26 maart 2008 - Bedankt PLEKS!

We feliciteren PLEKS én zijn vriend Timo graag met hun spetterende voorstelling tijdens het verjaardagsfeest dat de gemeente Hemiksem voor ons woensdag organiseerde. De kids vonden het allemaal geweldig! We bedanken uiteraard ook schepen Joris Wachters voor zijn inzet, alle vrijwilligers van Akoshem voor de (h)eerlijke drankjes en snacks en het gemeentebestuur voor de steun. Onze hulpactie kan sinds vandaag op een aantal extra Vrienden rekenen en dat doet ons uiteraard deugd.

18 maart 2008 - Jeroen Deriemaeker verkoopt meeste aardappelen!

De familie Deriemaeker uit Antwerpen verkocht de meeste aardappellen. Als winnaar kreeg 'papa' Jeroen dus zijn gewicht in patatten. Jeroen besliste zelf om aan 7 kansarme families elk 10 kilogram aardappelen te schenken. Een prachtig gebaar. Bedankt aan iedereen, proficiat Jeroen!

13 maart 2008 - Studenten vanmorgen op Radio 2!

Ilse en Marijke waren gisteren te gast bij Radio 2 voor een interview dat vanochtend wordt uitgezonden rond 06.45u. Vroeg opstaan allemaal ;-)

12 maart 2008 - Bedankt Wilfried!

Niemand minder dan Wilfried Meert zet mee zijn schouders onder onze hulpactie! De organisator van de Memorial Van Damme schenkt ons een aantal Adidas-shirts die hij liet signeren door Hicham El Guerrouj. Later dit jaar gaan ze samen met andere waardevolle spullen onder de hamer.

09 maart 2008 - Massa hulpgoederen komen aan in LuxorEr vertrokken liefst 340 kilo humanitaire goederen - in 14 koffers en 16 dozen - met de studenten naar Luxor. Vooral kinderkleding, speelgoed voor de kleuterklas en balpennen/meetlatten voor de school.

29 februari 2008 - Studenten vertrekken vandaag naar Luxor

Vandaag stappen onze studenten aan boord van het vliegtuig van Thomas Cook Airlines richting Egypte. Tot en met vrijdag 7 maart verblijven ze in Luxor. Langs deze weg wensen we hen een fantastische week, véél geluk én succes toe en we bedanken hen graag hartelijk voor hun engagement. Eén ding is zeker : de mensen van El-Tod zullen hen met open armen verwelkomen en hen voor altijd in hun hart sluiten !

27 februari 2008 - Persbelangstelling opnieuw groot!

Een aantal Vlaamse dagbladen schrijven vandaag over de uitdaging die Marijke, Ilse, Laura, Wouter en Dennis vanaf vrijdag aangaan.

20 februari 2008 - Op de tarmac…Vandaag waren we te gast op Brussels Airport voor een fotoshoot/meet&greet bij Thomas Cook Airlines. Het vliegtuig op de foto brengt volgende week vrijdag onze vijf laatstejaarsstudenten architectuur van www.ha.be naar Egypte. Zij gaan in El Toud onderzoek doen voor de realisatie van de nieuwbouw.

11 februari 2008 - 'Springen' dankzij Van Dender!

We zijn erg blij met de springtouwen van Van Dender uit Turnhout!

10 februari 2008 - Africa Cup voor Egypte!

Dolgedraaide Egyptenaren zorgden vanavond en de ganse nacht voor ongeziene vreugdetaferelen in alle st(r)aten van Egypte. Het doelpunt van Mohamed Abo Trika in de finale tegen Kameroen bleek voldoende om opnieuw de Africa Cup te winnen. Ahmed 'Magic' Hassan speelde een fantastische wedstrijd en verklapte na afloop nog één grote droom te hebben : met Egypte deelnemen aan een WK! Op onze gelukwensen via sms heeft hij nog niet geantwoord maar dat nemen we hem niet kwalijk!

08 februari 2008 - Bedankt Marc en Annemie!

De familie van Marc en Annemie Van der Schoepen vertrekt vanmiddag samen met 12 vrienden naar Egypte. Ze maken graag allemaal wat plaats in hun koffer en nemen op die manier 50 kilogram mee ...

25 januari 2008 - We geven er samen met familie Ruytjens een 'patat' op !

Het is voor ons een hele eer om samen met het landbouwbedrijf van de familie Ruytjens 'aardappelen' te verkopen. De patatten zijn Belgisch en van een uitstekende kwaliteit. Hoe u ons kan helpen en waar u uw zakje van 5 kg (3 euro) of 10 kg (5 euro) kan bestellen, leest u binnenkort op onze webstek. We zijn alvast van plan om er een patat op te geven !

24 januari 2008 - Regen

Verbazing alom maar een fikse regenbui zorgde vandaag in Luxor voor behoorlijk wat materiëele schade. De straten zijn herschapen in één grote modderpoel en er was de ganse dag/nacht géén electriciteit.

22 januari 2008 - Gefelici...taart!

Banketbakkerij Tine maakt, in het raam van onze vijfde verjaardag, een speciaal gebak. Koert Mannaerts verkoopt deze taart, die de zaaa...lige naam Ahlam Saïda meekreeg, voor onze hulpactie. De Hemiksemse banketbakker steunde ons in het verleden al meermaals en we zeggen dan ook graag hartelijk bedankt aan zijn gezin en al zijn medewerkers !

12 januari 2008 - Chockran Annick!

Annick De Ridder, Vlaams volksvertegenwoordiger, is onder de indruk van de resultaten die we in Egypte boeken en plaatste uit solidariteit met ons een banner op haar website. Bedankt www.annickderidder.be

10 januari 2008 - In Het Nieuwsblad en in Passe-Partout!

De voorbije dagen kon onze actie weer rekenen op veel belangstelling van de pers : zo schreef Elke Hadermann voor Het Nieuwsblad een prachtig artikel over de realisatie van onze verjaardagskalender en bracht het huis-aan-huis-blad Passe-Partout, in twee verschillende afleveringen, verslag uit van de huidige (toe)stand van zaken. Chokran !

08 januari 2008 - Dennis op Studio Brussel!

Bram Willems belde vanavond, in zijn gelijknamige programma op Studio Brussel, met Dennis Vermonden. Dennis is één van de vijf toffe studenten die eind februari met ons op studiereis vertrekt. Aanleiding voor dit radio-interview was een prachtig artikel dat vandaag in GvA verscheen. Dennis doorstond met verve zijn vuurdoop. De kans dat zijn vrienden (studenten) Laura Nagels, Marijke Mertens, Ilse De Ridder en Wouter Braspenningx, Dennis aanduiden als officiële woordvoerder van dit project is, na vanavond, serieus toegenomen!

07 januari 2008 - Bedankt Tom!

Tom Caluwé, succesvol middenvelder bij FC Utrecht, liet ons vandaag met een e-mail weten dat hij, samen met zijn club en verschillende voetbalmakkers die in de Eredivisie spelen, graag zijn steentje bijdraagt aan onze veiling die we later dit jaar organiseren. We bedanken langs deze weg graag Tom, zijn familie, FC Utrecht en al zijn vrienden/spelers!

24 december 2007 - www.ha.be bouwt aan toekomst van Egyptische kids!

2008 wordt een héél speciaal jaar voor onze hulpactie. Zeker nu vaststaat dat professoren en vijf studenten uit het vijfde jaar architectuur van de Hogeschool Antwerpen ons gaan helpen bij de realisatie van Rababah in El-Tod. Het is al enkele jaren onze droom om iets te doen aan de gigantische afvalberg. Waar het kan en als de veiligheid/constructie het toelaat, willen we bouwen met (recyclage)materiaal zoals plastieken flessen en karton. Of dit mogelijk is, bekijken we samen eind februari tijdens een studiereis. We verblijven een week ter plaatse om kennis te maken met de bevolking, de sfeer op te snuiven, de bouwgrond te bekijken en alle mogelijkheden te onderzoeken.

Het is bovendien onze uitdrukkelijke wens dat van bij het begin van dit creatieve proces rekening wordt gehouden met de toekomst van ALLE (kans)arme kinderen! Het zou toch fantastisch zijn als het eindresultaat/concept ook elders in de wereld kan worden gebruikt.

De stad Luxor, alle vrienden van onze hulpactie en alle gezinnen zijn ongelooflijk blij en we willen hen langs deze weg alvast 'hartelijk' bedanken voor dit zalige (kerst)geschenk!

19 december 2007 - OASIS Egypt krijgt nieuwe voetbaloutfit!

Het jeugdelftal OASIS Egypt krijgt een fantastisch eindejaarsgeschenk. Benny Poppe en Philippe Kozak beslisten om de ploeg een nieuwe outfit kado te doen.

14 december 2007 - Operatie Arafat

Arafat wordt begin januari geopereerd aan zijn amandelen. Deze operatie kost véél geld in vergelijking met het inkomen van de ouders van deze 4-jarige kleuter. Wij vonden met het gezin van Leen D'heldt, een lieve familie die beslist heeft om de onkosten voor deze medische ingreep, in belangrijke mate, voor haar rekening te nemen. Hartelijk dank!

07 december 2007 - Bedankt Gabriëlla!

Het voorbije weekeinde verkocht Gabriëlla Kox op de Geschenkenbeurs van Gierle haar prachtige papieren 'lotusbloemen'. Met de opbrengst wil de Kempense schat schoolmeubilair aankopen voor het schooltje in El-Tod. Gabriëlla ging in november persoonlijk een kijkje nemen in Luxor en was meteen gewonnen voor een actie. Héél erg bedankt lieve Gabriëlla !

24 november 2007 - Hartverwarmende krantenartikels in Gazet van Antwerpen!

Zowel in de editie Mechelen als in de editie Metropool verscheen dit weekeinde een prachtig artikel waarin wij onder andere op zoek gaan naar een student architect/bouwkundig ingenieur voor een nieuwbouw -school, sport en gezondheidscentrum - in El-Tod. De journalist spreekt uit eigen ervaring want hij was erbij tijdens onze laatste reis naar Luxor. Hij bezocht persoonlijk het project en was, naar eigen zeggen, erg onder de indruk. In de editie Kempen van dezelfde krant lazen we een stukje over de voetbaloutfits van kvc Westerlo. Het spreekt voor zich dat we énorm blij zijn met al deze aandacht!

23 november 2007 - Fototentoonstelling in kerk is groot succes!Naar schatting 400 mensen brachten het voorbije weekeinde een bezoek aan de fototentoonstelling in de kerk Sint-Jan Baptist in Wilrijk. Lydie en ik hingen er werk op van onze reizen in Egypte. Ook vrienden-fotografen Jeroen Deriemaeker, Dirk Van Bouwel en Staf Hoogers stelden tentoon.

We bedanken graag iedereen die ons verraste met een bezoekje. Ook de initiatiefnemers (Ann, Marij, Emmy en Bernard) verdienen een pluim voor de gastvrijheid/alle inspanningen !

20 november 2007 - Ook Germinal Beerschot helpt ons!

Na RSC Anderlecht, K. Lierse SK en KVC Westerlo schonk Germinal Beerschot ons vandaag T-shirts en (zonne)hoedjes die we zullen gebruiken als prijs voor de winnaar en de verliezende finalist van een voetbaltornooi dat we organiseren in maart 2008 in Luxor. We bedanken graag Irma Docx van de Kielse fanshop voor deze gift!

01 november 2007 - 'Vrienden' bezoeken onze kids!Het weerzien is ontroerend : minutenlang knuffellen Lydie en de mama van Arafat en Fatma mekaar. Er vloeien tranen, vooral van intens geluk. Ook ik heb het moeilijk. Samen met Annie, Gabriëlla, Leen, Bart en Kurt gaan we in Metalih Cobra op (familie)bezoek bij één van de in totaal zes gezinnen die we met www.liveisbeautiful.be individueel (vooruit)helpen. Het resultaat van onze financieele steun mag absoluut gezien worden. De twee kindjes van het gezin hebben nu een eigen slaapkamer op het bovenverdiep die volledig gerestaureerd is.

Op zaterdagochtend vertrekken we voor 4 dagen naar de Witte Woestijn. Ondanks dat we het ongelooflijke geluk hebben gehad om er al meermaals te zijn, verrast deze adembenemende oase van rust, groen ! en gastvrijheid ons nog telkens opnieuw. Plaatsen zoals Farafra, El Qasr, Bagawat, de zandzee en Dahla laten een onvergetelijke indruk na. Zeg nu zelf, ... bij een open sterrenhemel, shisha roken bij een kampvuur... ZALIG :-)

Op onze laatste dag in Luxor gaat onze aandacht (en ons hart) opnieuw naar de actie. We bezoeken onze school in El-Tod waar alle kids en vrijwilligers Gabriëlla en Leen met open armen ontvangen. Zij maken er samen met de kinderen 'lotusbloemen'. Voor meester Bart, Annie en Kurt is het weerzien hartelijk. Tijd om deze keer een les Duits/Nederlands/Engels te geven is er jammergenoeg niet. Galal toont Bart trots de computer en het fotomateriaal van het uitdelen van een duizendtal voedselpakketten. Het knutselen lukt ondertussen aardig en de lotusbloemen 'fleuren' Gabriëlla zichtbaar (nog extra) op.

Kurt tenslotte maakt zich dan al klaar om als eerste Grote Broer van onze hulpactie de prachtige voetbaloutfits van kvc Westerlo aan een overgelukkige Ibrahim te overhandigen. Wéér héél veel hoogtepunten deze week, amai. Geluk en vriendschap blijven onbetaalbaar.

23 juli 2007 - Vakantiesurprise valt in de smaak!

De voorbije weken waren erg druk : op diverse plaatsen in Vlaanderen konden kinderen deelnemen aan leuke spelletjes en zo een vakantiesurprise-pakketje winnen. Langs deze weg bedanken we graag Evy, Katrien, Wendy, Evy, Geertrui, Stephanie, Inge en Virginie van de verschillende NECKERMANN Vakantiewinkels, Delhaize en GB-Carrefour voor de sponsoring van de leuke prijzen en Jenny, haar gezin en hun vrienden voor alle hulp!

15 mei 2007 - Hulp uit het kuipke

Na RSC Anderlecht en K. Lierse SK is KVC Westerlo al het derde elfal uit eerste klasse die onze hulpactie steunt. We ontvingen vanmorgen, in het Kuipke, uit handen van superspits David Paas een volledige voetbaluitrusting. Dat deze outfits slechts een eerste stap zijn, werd duidelijk tijdens een persoonlijk gesprek. De kans dat we in de nabije toekomst nog gaan samenwerken/-zitten, is groot. Hartelijk dank hiervoor aan iedereen van kvc Westerlo.

02 mei 2007 - Dit weekeinde in Het Laatste Nieuws!

Wie het komende weekeinde de vakantiebijlage van Het Laatste Nieuws openslaat zou normaalgezien, bij de rubriek 'Top 4 van de lezer' (over) onze vier favoriete reisbestemmingen kunnen lezen. Dat Egypte er bijzit, zal jullie wellicht niet verbazen...

27 april 2007 - Binnenkort eerste computerlesDe computer is eindelijk op zijn bestemming aangekomen. Ibrahim Ghazely buigt zich de komende dagen over de installatie van de computer in de school zodat de kids zich binnenkort aan hun eerste les mogen verwachten.

23 april 2007 - jeugdvoetballertjes El-Tod binnenkort in Limburgse outfit

Na Sportkring Lochristi is het nu een jeugdelftal uit Limburg die een (flink) aantal voetbaloutfits schenkt aan El-Toud. Wij danken langs deze weg de gulle sponsors !

09 april 2007 - Hulpgoederen onderweg van Caïro naar Luxor

Eén van de volgende dagen arriveren onze 3 dozen, waarvan 1 met de computer, eindelijk in Luxor. We hebben het 'losgeld' van 1000 Egyptische Pond betaald zodat ze het materiaal hebben vrijgegeven. We bedanken langs deze weg nogmaals Rita en Jenny voor alle hulp !

29 maart 2007 - School verwelkomt eerste kleutersOp een dag zoals vandaag is het dubbeljammer dat we in België en niet in Egypte zijn. We kregen zopas het fantastische nieuws uit El-Toud dat het schooltje vandaag haar eerste (kans)arme kleuters mocht verwelkomen. De twee dozen met kinderkleding/schoenen die momenteel naar Luxor onderweg zijn, komen dus meteen goed van pas :-)

28 maart 2007 - Een ‘paaramide’ aan schoenen!

We bedanken langs deze weg de zaakvoerder van een schoenenwinkel in Deurne. Hij staat er zelf op om anoniem te blijven maar hij heeft vandaag het 100ste paar schoenen afgegeven voor onze hulpactie. Om van de stapel sokken nog maar te zwijgen!

22 maart 2007 - 75 kilogram hulp vertrekt begin volgende week naar Luxor

Het is vooral de verdienste van Rita, Anita en Jenny, dat volgende week donderdag, 75 kilogram humanitaire goederen aankomen in Luxor. Naast kleding, schoenen en schoolmateriaal vertrekt er ook opnieuw een computer naar Egypte. We zeggen graag merci aan 3 héél lieve madammen die tijd noch moeite spaarden om dit hazurenstukje voor onze actie in orde te brengen !

15 maart 2007 - Sportkring Lochristi helpt opnieuw

Vorig jaar zorgde de voetbalclub al voor een volledige spelersuitrusting en vandaag liet Sportkring Lochristi ons weten dat ze opnieuw een aantal outfits wil schenken aan enkele jeugdelftallen in Luxor. We zijn uiteraard erg gelukkig met dit fantastische nieuws. Chokran.

12 maart 2007 - KAV verrast ons!

De Schelse afdeling van KAV zorgt ervoor dat vijf kapoenen in Luxor binnenkort elk een postpakje met een broek, een sweater, ondergoed, kousen en een paar schoenen ontvangen. Hartelijk bedankt hiervoor!

15 februari 2007 - Onze laatste week op Egyptische bodem!

Over precies acht dagen gaan we naar huis na (bijna) 6 onvergetelijke maanden. Vandaag oefenen we alvast een keer want we vliegen met EgyptAir naar Cairo. Kris' droom om Zamalek te zien spelen, komt dus vandaag eindelijk uit. Het is het laatste verjaardagskadootje dat hij nog te goed had. De Egyptische eersteklasser voetbalt vanavond tegen een elftal uit Kuweit in de Arabische Champions-League. Zes goals, 4-2 in het voordeel van Zamalek, een aantrekkelijke wedstrijd en dat voor minder dan 5 euro per inkomticket. Het was wel vreemd toen de match werd stilgelegd voor het laatste gebed.

12 februari 2007 - El-Tod houdt afscheidsfeestjeHet afscheidsfeestje dat El-Tod voor mij en Kris in petto had, is één om nooit meer te vergeten. Een bezoek aan de tempel van de god Mentoe, een unieke blik achter de toegangspoorten van het klooster, theater, zang en muziek in de school, taart en een prachtig voetbalshirt van Zamelek zijn slechts een kleine greep uit de vele verrassingen die ons te wachten stonden. Vandaag bleek eens te meer dat de waardering en het respect voor onze hulp bijzonder groot zijn. In zijn afscheidsboodschap riep Kris dan ook alle vrijwilligers op om verder te doen met het prachtige werk, feliciteerde hen met het resultaat dat ze boekten tijdens de voorbije 5 maanden en verzekerde hen dat ze op onze steun kunnen (blijven) rekenen. Tot slot bedankte Kris hen voor het onvergetelijke feestje en voor de vele, leuke en mooie momenten samen. Chokran!

08 februari 2007 - www.freewebs.com/eltoud-youth

Ibrahim Ghazely is één van de vele jongeren die deel uitmaakt van de enthousiaste El-Tod Youth Association die zich vrijwillig inzetten voor kansarme leeftijdsgenoten en - kinderen in het El-Toud op Eastbank in Luxor. Vandaag startte hij met het ontwerp van een website en zette het eerste resultaat online : www.freewebs.com/eltoud-youth .

06 februari 2007 - Serwat

Kris schrijft, zoals u al eerder kon lezen, aan Megnoen, wallahi ! Vandaag bracht hij hiervoor een bezoek aan het kapsalon van Serwat en bleef er een halve dag. Sommige klanten keken maar raar op toen Kris zijn haar op de traditionele manier liet knippen, zijn (stoppels) baard liet scheren en zich liet ontharen. Dat laatste viel overigens niet echt mee...

04 februari 2007 - Jolyne doet het!

Eigenbilzen, de school van haar zus en Jolyne Degens in het bijzonder hebben gezamelijk hun schouders gezet onder onze hulpactie. Ze zamelen op dit moment materiaal in voor het schooltje van El-Tod. Uit de fotocollage die we van de lieve, kersverse Grote Zus via mail ontvingen, kunnen we enkel maar besluiten dat de actie succesvol verloopt. We zijn iedereen (en Jolyne vanzelfsprekend het hardst) ongelooflijk dankbaar voor alle hulp! We kregen nog meer steun uit Vlaanderen. Suzanne en Albert De Troch schonken ons een aantal prentenboeken voor Hussein. Hussein heeft autisme en in Egypte is het onderzoek en de opvang hieromtrent bijzonder pover of extreem duur. Dankzij het Nielse echtpaar met een gouden hart kunnen de ouders van het 7-jarige jongetje voortaan, aan de hand van tekeningen/kaartjes, proberen om Husseins' levenspad aangenamer en duidelijker te maken.

03 februari 2007 - Storm raast over Luxor

Bijna de ganse dag zat Westbank zonder stroom. Dit was het gevolg van een zandstorm die Luxor in zijn greep had. Binnenblijven was dus de boodschap. Het was ook een streep door de rekening van duizenden Egyptenaren die traditioneel hun vakantie rond deze periode doorbrengen in Luxor. Na de 28° van begin deze week dook het kwik gisteren opnieuw onder de 20°. Tegen de avond ging de storm liggen en de schade viel gelukkig overal mee.

30 januari 2007 - Kids genieten van (laat) verjaardagsfeestje

Een aantal kansarme kindjes kregen taart op Kris' verjaardag. Met een handvol andere kapoenen trok hij vanmorgen naar de Playground aan Medina op Eastbank waar ze in de speeltuin naar hartelust konden ravotten. In Vlaanderen heb je in elk park wel een gratis openluchtspeeltuin maar in Luxor niet. Een inkomticketje kost 1,5 Egyptische pond (ongeveer 30 eurocent) en voor een aantal gezinnen, zeker met een aantal kinderen, is dat al direct veel geld. Reken daarbij de ijsjes en de frisdrank en het kan niet anders dat ze van dit (verjaardags)uitstapje zichtbaar genoten. En Kris, zonder feestneus, vond het ook zalig.

24 januari 2007 - My name is Fatma!

Fatma is 6 jaar en ze is één van kinderen die regelmatig een lesje Engels krijgen van Kris en mezelf. Aan de hand van onze zelfgemaakte tekeningen maken we hen wegwijs in de wereld van fruit en groenten, dieren en hun leefomgeving. Fatwa leerde ondertussen dat tofeeh 'apple' is, gazar 'carrot', ota 'a cat', arabia 'a car' en beet 'a house' en daarnaast kan ze al probleemloos van wahid 'one' tot aschra 'ten' tellen. Het is verrassend om te zien (en te horen) dat Fatwa op zéér korte tijd enorm veel vooruitgang boekt. Je zou kunnen zeggen dat haar basiskennis Engels, na een maand, alvast een stuk beter is dan de Arabische talenknobbel van Kris is/was, na evenveel dagen op Egyptische bodem.

23 januari 2007 - Fantastische verjaardag!

Dat veel Egyptenaren Kris' inspanningen voor hen op prijs stellen, werd vandaag nog maar eens duidelijk. Op zijn verjaardag werd hij getrakteerd op verschillende verrassingen. Zo mocht hij voor de eerste maal in zijn leven aan het roer zitten van een taxiboot op de Nijl (gelukkig zonder averij !) en smulde hij met een aantal kindjes van taart. Ook zijn medespelers van zijn voetbalelftal en zijn (Egyptische) familie waren hem niet vergeten. Kris kon pas laat op de avond zijn feestneus opbergen. Al is dat maar voor even : zo wordt hij op het einde van deze maand verwacht op een feestje in Cairo en op 20 februari op een (afscheids)party in El-Tod. Ook uit Vlaanderen kwamen er heelwat gelukwensen voor Kris.

20 januari 2007 - Verrassing troef!

De voorbije dagen zijn we gestart met het afwerken van ons lijstje met historische bezienswaardigheden. Door de drukte rond onze hulpactie was dit een beetje in de vergetelheid geraakt. De tempel van Seti I was nog één van de weinige tempels op Westbank die we nog niet hadden bezocht. Dit complex is bijzonder omdat het in 1994 helemaal onder water kwam te staan. Ook vandaag nog zie je hiervan de gevolgen. Terwijl we dachten dat we de mooiste dingen allang hadden gezien, stelden we na onze trip vast dat deze tempel, ondanks alle schade, verrassend genoeg, meer dan de moeite waard is !

17 januari 2007 - Hulp van minister Bourgeois

We vonden vandaag in onze mailbox een berichtje van het kabinet van Vlaams Minister Geert Bourgeois met de toezegging dat hij ons zal helpen bij het overbrengen van een aantal hulpgoederen waaronder twee computers. De minister bracht in november van vorig jaar een bezoek aan Luxor. Het doet ons enorm veel plezier dat hij ons steunt en we willen hem en zijn medewerkers daarvoor hartelijk bedanken. Vanmorgen werd trouwens nog maar eens, voor de zoveelste keer, duidelijk hoeveel hulp hier (nog) nodig is. Gammar is negen. Ze leeft samen met haar moeder en oma op Eastbank, op het vierde verdiep, in een (1) kamertje van hooguit 3 op 5 meter. Het enige 'mooie' dat ze heeft, is het uitzicht op de tempel van Luxor. We hadden, na ons plaatsbezoek, dan ook niet veel tijd nodig om te beslissen haar (naam) toe te voegen aan ons lijstje met kinderen die we individueel helpen.

16 januari 2007 - Welkom Jolyne

We verwelkomen met Jolyne Degens een nieuwe 'Grote Zus' ! Het meisje zal zich voornamelijk over het schooltje in El-Tod ontfermen. Na Belleke en Ann is zij al onze derde Grote Zus. Marhaba en vooral chokran voor alle hulp, nu en in de (nabije) toekomst !

14 januari 2007 - Ongeziene veiligheidsmaatregelen

Het bezoek van de Egyptische president zorgde ervoor dat het normale leven op East- en Westbank grondig werd verstoord. Tenminste dat dacht iedereen, tot achteraf bekendraakte dat ook Condooliza Rice, momenteel op rondreis in het Midden-Oosten, een blitsbezoek bracht aan Luxor. Urenlang stonden honderden politieagenten langs het parcours dat Hosni Moubarak mét wagen zou afleggen. Er was voor de modale Egyptenaar geen doorkomen aan. Het leek op een geslaagde 'autoloze zondag' van bij ons en Lydie en ik profiteerden ervan om vrijuit te fietsen op de lege straten. We konden, in tegenstelling tot de plaatselijke bevolking, het presidentieel konvooi, van vrij dichtbij, zien passeren. De president zelf kregen we niet te zien. Nooit eerder in ons leven zagen we zoveel politie en leger bij mekaar. Allemaal voor hooguit dertig seconden, ... en uren fietsplezier voor ons !

12 januari 2007 - Eerste verhaal is af!

De voorbije week was behoorlijk druk. Na de uitzending van Radio 2 kregen we veel reacties en het beantwoorden van alle mailtjes nam heel wat tijd in beslag. Verder wisselden we met de 'VZW de Vrienden van Zuster Emmanuelle' informatie uit over het project El Samery El Saleh die wij, hier ter plaatse, voor hen verzamelden en gaf Kris zijn eerste (bij)les Engels. Tot slot schreven we samen aan het eerste verhaal voor Megnoen, wallahi! over de belevenissen van het jongetje Hamdi in de dodentempel van Ramses III. Hiervoor trokken we op stap naar Medinet Habu om het traject van ons personage nauwgezet te reconstrueren.

07 januari 2007 - Vanavond in 'Vragen staat Vrij' op Radio 2

Vanavond kan je Kris, in gesprek met Kim Debrie, horen in Vragen Staat Vrij. Het (verzoek)programma van Radio 2 wordt rechtstreeks uitgezonden tussen 20 en 23 uur.

22 december 2006 - Prachtig kerstgeschenk!

Gisterenavond konden de leerlingen van het schooltje in El-Toud hun ogen niet geloven toen ons Belleke haar kerstkado voor hen uit haar reistas haalde : liefst 3 computers! Haar neef Nick Wauters bracht ze in orde. Dit prachtige kerstgeschenk zorgde voor ongeziene vreugdetaferelen en betekende het zoveelste hoogtepunt op rij voor onze hulpactie. Meester Galal en de ganse ploeg vrijwilligers zijn er alvast enorm blij mee en beloofden in de tuin, die in het voorjaar wordt aangelegd, een levensboom voor Isabelle Andries te planten. Op die manier rekent men erop dat ze nog vaak naar de school komt om te zien hoe haar boom én vooral de kinderen, mede dankzij haar inspanningen, (op)groeien !

15 december 2006 - Megnoen, wallahi!

Het staat nu definitief vast dat 'Solidaritijd, kieken achter de schermen van Live is Beautiful' een opvolger krijgt. Het wordt géén boek maar een CD-rom. Zowel Kris als de uitgever, die speciaal naar Luxor afreisde om de samenwerkingsovereenkomst af te ronden, geloven dat een CD-rom het beter zal doen in scholen en jeugdverenigingen. Het eerste exemplaar van Megnoen, wallahi ! -vrij vertaald : (te) gek, ik zweer het !- rolt pas ten vroegste in 2010 van de pers. Wat er precies allemaal op het schijfje zal staan, is nog lang niet duidelijk. We nemen de komende maanden de tijd om elk een (verlang)lijstje te maken en als we terug thuis zijn, leggen we ze gewoon naast elkaar, knipoogt Kris vol vertrouwen. Over de coverfoto geraakten ze het vandaag alvast wel eens : we gaan voor het prachtige portret van de driejarige kapoen Arafat. Kris trok in de namiddag, samen met zijn uitgever, de stad in om een bezoek te brengen aan Aboudi Bookshop. Tot zijn grote verrassing zag zijn uitgever tussen alle boeken ook 'Solidaritijd, kieken achter de schermen van Live is Beautiful' liggen. Zijn reactie loog er niet om : helemaal te gek, ik zweer het :-)

14 december 2006 - Kousen zijn populair!

Gisteren en vandaag is Lydie de ganse dag in de weer geweest met het uitsorteren van hulpgoederen. Mama's en kinderen kwamen spullen passen en uitkiezen. We gaan niet langer op bezoek bij de mensen thuis omdat we niet willen dat de hele straat weet dat ze (kans)arm zijn. Het viel ons op dat vooral de kousen erg populair zijn en dat heeft ongetwijfeld te maken met de temperatuur. Het is overdag nog behoorlijk warm (24°) maar van zodra de zon ondergaat, is het koud. Wij hebben daar géén last van. De vele, oprechte dank u's die we te horen krijgen, zorgen ervoor dat we het lekker warm houden vanbinnen ! Die hartverwarmende dankjewelletjes zijn uiteindelijk ook voor jullie :-)

13 december 2006 - Bart Peeters

Het blijft, ook vandaag nog, een enorme eer dat Bart Peeters een tekst leverde voor de inleiding van mijn eerste boek 'Solidaritijd, kieken achter de schermen van Live is Beautiful'... Momenteel reist hij en zijn fantastische groep rond met zijn theaterprogramma Slimmer dan de Zanger en ja,... ik had er graag bijgeweest ! Gelukkig zijn er nog voorstellingen in 2007 en heb ik zijn (vorig) plaatje meegebracht naar Luxor. Het deed me dan ook veel plezier om een e-mail met gelukwensen van zijn broer Stijn te ontvangen...

12 december 2006 - Tante Nieke houdt woord!

Vanavond zijn er twee reiskoffers uit België in Luxor toegekomen. Ze zaten vol met kousen, winterjasjes, kinderkleding, speelgoed en schoenen. Al deze hulpgoederen werden ingezameld door Anita Mertens, haar man Freddy en haar dochter Tania. Aan de hand van een lijst wordt morgenvroeg bekeken voor welke kinderen en volwassenen ze geschikt zijn. Niemand wordt er beter van door zomaar wat kleding aan eender wie te geven. Morgennamiddag komt dan het eerste gezin op onze lijst schoeisel en kleding passen. Spullen die uiteindelijk géén thuis vinden, gaan (deze keer) naar het opvang(te)huis El Samery El Saleh op Eastbank (Luxor). Hartelijk bedankt Tante Nieke én Nonkel Freddy!

10 december 2006 - GvA

Een prachtig artikel van Bart Roggeman in Gazet Van Antwerpen zorgde vandaag voor tientallen reacties. U kan het online lezen op http://www.gva.be/Antwerpen/2620. De titel 'chokran voor de steun' geldt trouwens voor iedereen die onze actie (vooruit)helpt !!!

07 december 2006 - Scoren lukt niet...

Wat Kris en zijn ploegmakkers ook probeerden, een doelpunt maken lukte hen niet. Saleem was wel trefzeker en puurde uit 3 kansen, 2 goals : 1 voor en 1 na de rust. Het ging maar om een vriendschappelijke wedstrijd zodat het geen gevolgen heeft voor het kampioenschap. De competitie ligt, ondanks 24°, stil omwille van de winterstop.

03 december 2006 - Adieu habibi!

Bart, Kurt & mama vliegen vandaag terug naar huis. We bedanken hen graag voor alles ! Wij genoten van een zalige week en zij blijkbaar ook. Chokran habibi's en een goede vlucht.

02 december 2006 - Bart geeft les in El-Tod

De voorbije dagen brachten we met onze Vlaamse vrienden door in vakantiesfeer in het prachtige Luxor, Abydos en Dendera. Eergisteren en vandaag zijn daarop een uitzondering. Na het bezoek aan El Ababda -waar Annie letterlijk tientallen knuffels uitdeelde- bezoeken we vanmiddag ons schooltje in El-Tod. De leerkrachten weten Bart te overtuigen om een eerste les Frans en Duits te geven. Net zoals bij Lydie, een weekje eerder, reageerden de leerlingen super-enthousiast. Ook meester Bart genoot er zichtbaar van!

25 november 2006 - Een, twee, drie, ...

Lydie heeft vandaag haar eerste les Nederlands gegeven in de school van El-Tod. Daarmee is meteen ook gezegd dat het gebouw grotendeels klaar is. Twee klasjes zijn ingericht en aan een derde lokaal wordt hard gewerkt. Vreemd genoeg waren de leerlingen (de jongste is 9, de oudste 12 jaar) vrij vlug weg met de cijfers van één tot tien. De leraar somde ze op in het Arabisch, de kinderen vertaalden ze naar het Engels waarna juf Lydie ze in het Nederlands op het bord schreef en uitsprak. Wahid, one, één... Etneen, two, tw...

23 november 2006 - Brandweerwagen in dienst...De brandweerwagen die ons door de gemeente Hemiksem en het vrijwillig brandweerkorps werd geschonken, is vanaf vandaag in dienst. Hij is volledig hersteld en kreeg zijn officiële nummerplaat. We hopen toch dat het voertuig niet (te) vaak moet uitrukken !

13 november 2006 - Daar is de bruid!

Honderden mensen, familieleden, vrienden en dorpsgenoten roepen, tieren en zingen wanneer het bruidspaar uit de wagen in Esba stapt. Doua is zichtbaar ontroerd en krijgt het pas echt moeilijk als haar schoonouders de massa oproepen om een erehaag te vormen. Het applaus houdt minutenlang aan terwijl een foto van Doua en Moustafa door de menigte gaat, wordt gekust en tegen het hart wordt aangedrukt. Dit heb ik nog nooit gezien. Menselief, dees is schoon ! Links staan alle vrouwen, rechts alle mannen en in het midden een prachtige troon die veel weg heeft van een springkasteel. In de hoek staat een kar met daarop muzikanten die op verzoek liedjes zingen en er wordt vreugdevuur afgeschoten. Als het bruidspaar eindelijk zit, opent het orkest het feest. Doua en Moustafa kijken toe hoe eerst de dames en nadien de mannen traditionele dansen voor hen opvoeren. Ik betrap de papa van Moustafa, ver weg van het feestgedruis, lurkend aan een waterpijp, helemaal relax en duidelijk overgelukkig met het verloop van het feest. Ik zet me bij hem, we knikken naar mekaar : deze avond pakt niemand ons nog af.

20 oktober 2006 - Duif op het menu

We trekken met Asma en enkele vrouwen uit de straat naar de markt. Vanavond nodigt www.liveisbeautiful.be enkele families uit voor een avondmaal. Onze gasten zijn allemaal mensen die tijdens de vastenperiode hebben gekookt voor de armsten van het dorp. We beslisten we om hen met een maaltijd te laten voelen dat we die inspanningen enorm op prijs stellen. Er staat duif op het menu. Als alle inkopen gedaan zijn, moeten we beroep doen op een taxi om al het levende gevogelte en de groenten naar huis te brengen. 's Avonds is het een plezier om te zien dat iedereen geniet van een overheerlijke maaltijd, het samenzijn... en van de lekkere koekjes van Twinky.

13 oktober 2006 - Druppel, druppel, druppel...

Het regende vandaag enkele druppels en dat zorgde voor heel wat plezier bij de kinderen. Het was dan ook weer een tijdje geleden dat ze hier nog een bui kregen. Een zondvloed zoals in 1994 bleef gelukkig uit. Toen zagen een aantal gezinnen in El-Tod, hun huis letterlijk wegspoelen.

07 oktober 2006 - Grote zus

Zoals je elders in dit dagboek al kon lezen, (onder)steunt onze hulpactie sinds kort El-Tod. Ze bouwen momenteel een school. Vanavond gaan we op familiebezoek bij een twintigtal (kans)arme gezinnen met de reiskoffer kinderkledij die Ann en Tim in België hebben ingezameld. Bedankt trouwens zij die daarbij geholpen hebben ! Na afloop werden we door Eltary Hagag -de burgemeester- uitgenodigd op Habiba. Dit stukje paradijs aan de Nijl is dan ook het ideale plekje om Ann officieel welkom te heten als tweede grote zus van www.liveisbeautiful.be.

21 september 2006 - Ereburger 'Al Amar Hamad'

We brachten vandaag een werkbezoek aan de gemeenschap van Al Amar Hamad. Een honderdtal dorpsgenoten zetten zich samen in voor de kansarme bevolking uit El-Toud. We zagen onder andere hoe zij een (kleuter)school aan het bouwen zijn. Hoe www.liveisbeautiful.be een rol kan spelen bij de verdere ontwikkeling van dit prachtig initiatief moeten we nog bekijken, maar dat ze op Eastbank van Luxor op onze steun kunnen rekenen staat vast. Het bestuur, onder leiding van Amin Mohammad, benoemde Lydie en mij tot 'ereburgers' van Al Amar Hamad. Een hele én totaal onverwachte eer.

19 september 2006 - Help...

Het was even slikken vanmiddag nadat we, samen met Ahmed, het extreem arme Esbet Bezinni en Nedja El Arab hadden bezocht. Beide dorpjes liggen nabij de woestijn en de inwoners verlaten zelden het grondgebied. Dat is ooit anders geweest want de oudste generatie van Esbet Bezinni en Nedja El Arab behoort tot de bedoeïnen -bevolkingsgroep zonder vaste verblijfsplaats- Ze voorzien zelf in hun levensonderhoud en de mensen hier hebben dan ook een hechte band. Voor een aantal kinderen was het duidelijk de eerste maal dat ze blanke medemensen zagen en die sfeer, samen met het feit dat ze onbeschrijflijk arm zijn, was letterlijk adembenemend.

Er was ook leuk(er) nieuws vanavond. We hadden het plezier om Amel 'Arabi' te ontmoeten. Hij is de snelste en beste loper van Egypte bij de -14 jarigen. Zijn toptijd op zijn favoriete afstand (1500 meter) bedraagt 4' 24". Uit research van onze medewerkers ter plaatse bleek dat zijn familie het absoluut niet breed heeft waardoor de kans bestond dat onze jonge atleet met lopen moest stoppen om mee voor een gezinsinkomen te zorgen. www.liveisbeautiful.be zorgde voor een gepaste uitrusting terwijl de stad Luxor hem logistiek -transport naar Cairo- steunt. Over een geslaagde (af)loop gesproken !

17 september 2006 - 'Magic' HassanAhmed Hassan is waanzinnig populair in Luxor, das duidelijk ! We zagen, samen met de lokale bevolking, op www.bvn.tv hoe hij tegen Lokeren de 0-2 binnenkopte. Voor de rest toonden de Egyptenaren weinig belangstelling voor Het Journaal dat dagelijks rond 20.15u wordt uitgezonden. Na het voetbalverslag met Magic Hassan ging alle aandacht meteen terug naar het domino. Het bordspel dat in elke koffieshop, van 's ochtends vroeg tot laat in de avond, wordt gespeeld is minstens zo populair als de tovenaar van RSC Anderlecht.

16 september 2006 - Eerste schooldag

Ondanks dat het zaterdag is, start voor miljoenen Egyptische leerlingen vandaag een nieuw schooljaar. Dankzij de inspanningen van verschillende Vlamingen zien een vijftigtal (kans)arme kinderen vandaag, voor de eerste keer in hun leven, hoe een klas er in het echt uitziet. Honderden balpennen van onder andere Radio 2, Studio Brussel, DONNA, Radio 1 en Klara -gift van www.vrt.be- zijn vanmorgen afgezet in een vijftal schooltjes in de omgeving van Qurna waar ze in de loop van de dag worden uitgedeeld.

15 september 2006 - Hurghada - Luxor

We reizen met Upper Egypt Travel (public transport) terug naar Luxor. Ahmed en Co voorspelden ons een avontuur en dat is het ook geworden. Ongeveer negen uur na ons vertrek (ruim een uur te laat !) in Hurghada stapten we in Luxor van de bus. We zijn wel tien keer gestopt : voor het gebed, omdat de chauffeur moest eten, verschillende politieposten, enzovoort. Touroperators doen het traject gemiddeld in minder dan vijf uur. En zij rijden dan nog in konvooi waardoor ze zich aan een strikte snelheid moeten houden. Maar we beklagen het ons zeker niet. Wel integendeel ! We hadden een boeiende discussie in verband met (zwerf)vuil. Het viel ons op dat de Egyptische medereizigers papiertjes en lege drinkverpakkingen zomaar door de openstaande raampjes van de bus gooiden. De vraag of het niet beter is om alles in één plastieken zak te verzamelen, krijgt een lachsalvo. Het zou de werkzekerheid van duizenden mensen in gevaar brengen ? Deze manier van doen, zorgt ook voor hilarische situaties. Zo vertelt men ons dat enkele weken terug een man helemaal onder de frisdrank zat, toen zijn buurman zijn halfvolle blikje Sprite buitengooide. Spijtiggenoeg voor beiden bleek het schuifraam dicht. Het koste de onfortuinlijke reiziger niet alleen een nieuw hemd maar ook een scheldpartij van de ganse bus. Had hij maar een plastieken zak gebruikt, knipoog ik. Tja, ...

14 september 2006 - Miss Egypt

Lydie had vanavond het ongelooflijke geluk om Miss Egypt persoonlijk te ontmoeten. De schoonheidskoningin was helemaal naar www.threecorners.com in El Gouna afgezakt om het kroontje te overhandigen aan Miss Belgian Beauty *Rihana Resort*. Miss Fawzeya Mohamed heeft veel bewondering voor wat we doen en ze verklapte ons dat ze haar titel van Miss Egypt gebruikt om zelf een aantal projecten rond (kans)armoede op te starten. De verkiezing werd een spetterende show die uiteindelijk gewonnen werd door Anke Rectem. Maar de meeste prijzen gingen wel naar Ans Pieters. De Antwerpse was zowel de lieveling van het publiek alsook van de (inter)nationale pers.

Eerder vandaag bezochten de meisjes een opvang voor kansarme kinderen en voor sommige finalisten was dat overduidelijk niet makkelijk. Er vielen traantjes. En ook de meegereisde Vlaamse pers was zichtbaar aangedaan.

11 september 2006 - Voetbalshirts

We hebben het geluk om vandaag een aantal jongeren voetbalshirts te overhandigen. Deze outfit is ons geschonken door Sportkring Lochristi. Bedankt Tony Foncke en team voor dit fantastische geschenk !

09 september 2006 - Vals plat

Kilomeeeeeeeeters fietsplezier ! Zoveel is na vandaag wel duidelijk. De kolossen van Memon, Deir El Medina en de graftombes van de nobelen : allemaal liggen ze, bij wijze van spreken, in onze voortuin. Het stuk vals plat aan de tempel van Meren Ptah verrast niet alleen ons maar vooral onze benen. Het duurt even voor we een plek in de schaduw vinden zodat het volop zweten geblazen is bij een temperatuur van ruim 30°.

Boodschappen doen we in het centrum van Qurna waar ze ons al kennen. We kopen moz (bananen), batteekh (watermeloen) burtoqana (sinaasappel) entoffaha (appel) om onszelf een fruitsla te maken. Vitaminen komen, na onze fietstocht, immers goed van pas.

08 september 2006 - Ful

Asma, haar schoonzus en Lydie koken voor twintig arbeiders. De meeste Egyptenaren eten vandaag graag vroeg omwille van het vrijdaggebed. Op het menu staan onder andere ful (een gerecht op basis van bonen), eierplant, tomaat en paprika. Lydie's inbreng bestaat uit Belgische frieten. Naast een dagloon, eten, shai (thee) en water moet Shaban, als werkgever, voor élke arbeider een pakje sigaretten voorzien. Bizar hé ! We vinden het een hele eer als we in de namiddag samen met de familie mogen eten. In het begin zit en eet het nog wat ongemakkelijk (op een tapijt op de grond zonder bestek) maar het smaakt overheerlijk en het gezelschap is aangenaam !

07 september 2006 - Electriciteit

Vandaag zijn we geland op Egyptische bodem. Eén van de allereerste dingen die we gedaan hebben, is ons een tweewieler aanschaffen. Zo zijn we altijd mobiel. De afstand tussen ons huis en de Nijl is ongeveer een kwartier fietsen.'s Avonds viel onze electriciteit uit. Niet alleen bij ons maar in gans de straat. Er zat niets anders op dan vroeg te gaan slapen. Al hadden we dat ook zonder de stroompanne wellicht gedaan. Het was een lange dag, met veel emoties, en dat vergde veel energie van ons.

30 november -1 -

30 november -1 -